Hidroelektrana u Vučju pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture

Izvor: JUGpress.com, 06.Dec.2018, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hidroelektrana u Vučju pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture

LESKOVAC

Zavod za zaštitu spomenika kulture Niš  hidroelektranu „Vučje“ evidentirao je kao dobro koje uživa prethodnu zaštitu.

Ovo podrazumeva da hidroelektrana na Vučjanki ne sme da bude oštećena, , uništena niti se bez saglasnosti Zavoda na njoj smeju izvoditi bilo kakvi radovi.

Hidroelektrana u Vučju je sagradjena 1903. godine i druga je po starosti u Srbiji, od nje je starija ona na Djetini kod Užica koja je sagradjena 1900. godine. >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com <<

Ovo su prve električne centrale podignute po Teslinim principima polifaznih struja u Evropi.

Godine 2005. hidroelektrana Vučje uvršćena je u svetsku baštinu tehnike, koju je u tom trenutku činilo još svega šezdesetak objekata.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno
Pogledaj vesti o: Leskovac

Nastavak na JUGpress.com...






Povezane vesti

Hidroelektrana “Vučje” zaštićen spomenik kulture

Izvor: JužneVesti.com, 07.Dec.2018, 15:08

Nakon što je uvrštena u listu "Milestone" kao objekat od opšteg značaja za razvoj i istoriju elektrotehnike u svetu, hidroelektranu “Vučje” niški Zavod za zaštitu spomenika evidentirao je kao dobro koje uživa prethodnu zaštitu.

Nastavak na JužneVesti.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.