Grupa ekoloških organizacija traži poništenje upotrebne dozvole za mini-hidroelektranu u Rakiti

Izvor: JužneVesti.com, 08.Jul.2020, 08:25

Grupa ekoloških organizacija traži poništenje upotrebne dozvole za mini-hidroelektranu u Rakiti

Da upotrebnu dozvolu za mini-hidroelektranu "Zvonce“ oko čije izgradnje meštani sela Rakita i ekološki aktivisti godinama protestuju treba poništiti, smatra grupa organizacija posvećenih zaštiti životne sredine okupljena u Koaliciju 27.

Nakon što je Opštinska uprava Babušnica 24. juna izdala upotrebnu dozvolu za, po mnogima, spornu mini-hidroelektranu, prvi su reagovali iz Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI). U njihovim nastojanjima >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << da se ta dozvola poništi pridružile su im se organizacije okupljene u Koaliciji 27 koje zahtevaju da državni organi poštuju svoje propise i spreče legalizaciju objekta, jer kako objašnjavaju, ona je sagrađena uprkos brojnim nepravilnostima.

Derivacioni cevovod je postavljen u korito reke, uprkos prethodno navedenim izričitim zabranama nadležnih organa. Izgradnjom ove MHE prekinut je prirodni tok Rakitske reke i pokrenuto klizište na privatnim parcelama stanovnika sela Zvonce. Rešenjem Ministarstva investitoru je zabranjeno izvođenje radova i naloženo da teren obuhvaćen radovima sanira i vrati u prethodno stanje zato što su radovi izvođeni suprotno uslovima Zavoda za zaštitu prirode. Nalazom republičke inspekcije utvrđeno je i da je na desnoj obali, u visini vodozahvata, došlo do aktiviranja klizišta, a da je na levoj obali uništena vegetacija - navode u Koaliciji 27.

Oni objašnjavaju da je na osnovu važećih propisa Republike Srbije objekat nezakonito izgrađen, a da je uprkos svim zabranama i rešenjima, MHE dobila upotrebnu dozvolu.

S obzirom na velike štete koje evidentno nastaju kao posledica nepoštovanja propisa, pozivamo državne organe da poštuju vladavinu prava i spreče kršenje propisa u oblasti zaštite životne sredine. Organi državne uprave bi trebalo da budu primer drugima. Stoga, apelujemo na nadležno Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture da poništi rešenje i spreči legalizaciju nezakonitog objekta "Mala hidroelektrana Zvonce“ - traže iz Koalicije 27.

Koalicija 27 je grupa organizacija civilnog društva posvećenih zaštiti životne sredine prateći napredak Srbije u Poglavlju 27 pristupnih pregovora sa Evropskom unijom, koje pokriva oblasti životne sredine i klimatskih promena.

Čine je Alternativa za bezbednije hemikalije, Beogradska otvorena škola, Mreža za klimatsku akciju Evrope, Centar za unapređenje životne sredine, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Inženjeri zaštite životne sredine, Udruženje Jedan stepen Srbija, Mladi istraživači Srbije i Svetska organizacija za prirodu.

Podsetimo, Građevinska inspekcija Opštine Babušnica stopirala je rešenjem radove početkom 2019. godine, isto je učinila i rešenjem Ministarstvo zaštite životne sredine, a žalba na rešenje koju je podneo investitor odbijena je u aprilu 2019. godine.

Uprkos svemu, gradnja je nastavljena, a mini-hidroelektrana završena.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.