Gradski forum o lokalnim medijima: Represija vlasti tek sledi, računamo na građane

Izvor: JužneVesti.com, 04.Okt.2018, 18:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gradski forum o lokalnim medijima: Represija vlasti tek sledi, računamo na građane

“Nakačeni” poreski dug Južnih vesti je način da vlast kazni medije koji neće da joj služe i rade propagandu, naveli su učesnici Gradskog foruma o problemima lokalnih medija. Zloupotrebom institucija, kako dodaju, država šalje poruku da svi koji “ne gledaju svoja posla” mogu da se nađu na udaru, a učesnici su posebno zabrinuti za manje lokalne medije. Ipak, računaju da će ih oni za koje rade, građani, podržati.

Nepravedna milionska kazna koju je Poreska >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << uprava “odrezala” Južnim vestima i dalje odjekuje medijskom scenom, pa je bila glavna tema današnjeg Gradskog foruma u Media centru. Dragan Petković iz Južnih vesti navodi da je ceo slučaj put kojim bi država mogla da krene prema svim nerežimskim medijima, naročito lokalnim.

U Srbiji imate medije koji su propaganda i par medija koji se bave istinom. Sve ove medije koje nisu uspeli da ukrote ili kupe, oni pokušavaju da se obračunaju kroz razne neke alate. Smatramo da je upravo ono što se dešavalo nama jedan od pokušaja da se ukroti medij kao što su Južne vesti - rekao je Petković.

Kazna od milion dinara još nije naplaćena Južnim vestima, a Petković kaže da je, prema nezvaničnim informacijama, predsednik Aleksandar Vučić stopirao naplatu, što ocenjuje kao još jedan dokaz izmeštanja, nefunkcionisanja i zloupotrebe institucija.

Zašto država pritiska medije?; Foto: printskrin MIRCAdvokat Marko Krstić naveo je da se Poreska uprava ponela nezakonito i nepravilno u ovom postupku i da ne sme da postoji atmosfera u društvu gde neko treba da prođe ili ne prođe poresku kontrolu, već da sve treba da bude po zakonu.

Urednik BIRN Slobodan Georgiev da u državi postoje 50 nepokorenih novinara ili sudija koji “prave” probleme vlastima i da je “fingirana” istraga protiv Južnih vesti poruka za sve koji hoće da “rade svoj posao”. U “igru” uvodi i potencijalni i poželjni bunt građana podsećajući da su građani odbranili Radio 101 u Zagrebu.

Ipak, Petković kaže da još nisu “posegli” za građanima, ali ne isključuje tu mogućnost.

Represija tek sledi, tek računamo na građane - rekao je Petković.

Podsetimo, iako ni posle intenzivne šestomesečne kontrole nisu u poslovanju Južnih vesti pronašli ni jedan jedini prekršaj, pozivajući se na uredbu koja se odnosi isključivo na javni sektor, poreski inspektori su utvrdili da ovaj portal navodno duguje milionski iznos. Prinudna naplata je pauzirana, ali daljeg pomaka nema.

U vezi sa postupcima poreskih vlasti prema Južnim vestima do sada je reagovao veliki broj domaćih, ali i međunarodnih organizacija koje se bave pitanjima slobode informisanja u svetu. Udruženja su pisala i međunarodnim organizacijama, a premijerka Ana Brnabić pozvala je Južne vesti da se "žale na inspekciju, ako misle da ne radi dobro".

Novinarska udruženja tražila su reviziju postupka, kao i da odgovaraju direktor Poreske uprave u Nišu i inspektori. Iako je Vlada Srbije nakon sastanka sa medijskim udruženjima saopštila da je poreska kontrola u Južnim vestima sprovedena u skladu sa zakonom, novinarska udruženja se nisu složila i zahtevala su da odgovaraju direktor Poreske uprave u Nišu i inspektori.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.