Izvor: JUGpress.com, 15.Avg.2019, 21:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grad smanjuje i ukida takse na oglašavanje privrednicima u Nišu

NIŠ

Ukoliko na sutrašnjoj sednici  Skupština grada  prihvati predlog, privrednici u Nišu ubuduće će za isticanje reklame umesto dosadašnjih 50 dinara po kvadratu dnevno, plaćati pet dinara,  ukinuće se naknada za reklamne nalepnice sa unutrašnje  i spoljašnje  strane poslovnog objekta a na mestima za oglašavanje po ugovoru takse će se smanjiti za čak 99 odsto – ovo je rečeno  danas na konferenciji za novinare koja je održana u Privrednoj komori Niš.

Predstavnici >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Grada, Privredne komore Niša , članovi Privredno-ekonomskog saveta, Kluba privrednika “Naisus” , Opšteg  udruženja samostalnih privrednika i zanatlija i drugih formalnih i neformalnih poslovnih udruženja, postigli su dogovor o drastičnom smanjenju nekih i  potpunom ukidanju drugih taksi za oglašavanje na javnim površinama privrednim subjektima koji posluju u Nišu. Ova odlika odnosi se kako na domaće tako i na strane privrednike koji posluju na ovoj teritoriji,  i podjednako važi i za preduzetnike, mala, srednja preduzeća, na sve one koji obavljaju privrednu delatnost.

Ova inicijativa upućena Skupštini Grada  rezultat je višemesečnih pregovora između predstavnika grada I privrednika.  Cilj ovakve odluke je da se privrednicima u Nišu pruže dodatne olakšice u poslovanju, čime bi se podstakla privredna aktivnost u gradu a od toga će koristi imati i grad i privrednici. Realizacijom ove odluke došlo bi do porasta iznosa sredstava od ubiranja poreza na zarade i poreza na imovinu.

Korišćenje javne površine ubuduće će biti umanjeno za 95 procenata i naplaćivaće se u iznosu od pet odsto u odnosu na prethodni period. Još veće umanjenje je u  slučaju korišćenja objekta za oglašavanje na osnovu ugovora o korišćenju mesta za reklamiranje. Predviđeno je da se naknada umanji za  99 odsto.

U ekstra centralnoj zoni grada oglašavanje na ugovorenom mestu plaćaće se samo pet dinara dnevno po kvadratu što je, deset puta manje u odnosu na dosadašnjih 50 dinara.

To praktično znači da će kvadrat reklame za 30 dana u mesecu, privatnike u centru grada koštati svega 150 dinara! Drugim rečima, to je godišnji trošak za reklamiranje od 1.800 dinara, za preduzeća koja imaju godišnji prihod veći od 100 miliona dinara, umesto dosadašnjeg desetostruko višeg iznosa, koji je iznosio 18.000 dinara. Za firme koje su prihodovale manje od 100 miliona dinara godišnje, ta taksa je iznosila do sada 7.200 dinara godišnje.

“Procenili smo da ovi parafiskalni nameti opterećuju privrednike i tendencija države je da se takse ukidaju, te smo se odlučili na ovaj potez, jer radimo na poboljšavanju poslovnog ambijenta, sa Klubom privrednika i Regionalnom Privrednom komorom, kao i poslovnim udruženjima”, rekao je Milan Ranđelović, načelnik Kancelarije za lokalni ekonomski razbvoj i projekte koji je podsetio da je “ Niš i poslednje tri godine doživeo porast  boja preduzetnika sa  nešto ispod 8000 na preko 9.500 a broj privrednih društava porastao sa preko 20 posto, sa 2900 na 3600. Broj zaposenih je porastao za 10.000 i prihod koji se naplaćuje od zarada je u šest meseci ove godine za blizu 400 miliona dinara veći u odnosu na isti period prošle godine. Nešto više od 300 miliona dinara je povećanje prihoda u odnosu na šestomesecni period prošle godine”.

Stoga see prema Ranđelovićevim rečima, kreiranje boljeg poslovnog ambijenta i davanje ovakvih pogodnosti preduzetnicima u gradu isplati.

“Odluka o smanjivanju i ukidanju taksi je prva ovakva odluka za koju znam. Bilo je i otpora na političkom i administrativnom nivou u gradu, ali se gradonačelnik Darko Bulatović založio za ovo rešenje. Ovo ne treba da bude presedan, već praksa, te bi bilo dobro da i druge opštine na teritoriji Privredne komore smanje ili ukinu takse”, rekao je Aleksandar Milićević, direktor Regionalne privredne komore Nišavskog, Pirotskog i Topličkog okruga.

Dosadašnja praksa pokazuje da su pojedine, poznate niške firme za oglašavanje na osnovu taksi plaćale milionske iznose, pa ovakav potez Grada,  privatnici podržavaju.

Međutim, kako su prihod od taksi ubirale opštine, koje su sada na ovaj način praktično gotovo lišene tog prihoda, Grad je intervenisao predlogom da se iz budžeta za opštine izdvoje dodatna 42 miliona dinara, predviđena rebalansom gradskog budžeta.

Preduzetnik Andrija Radojičić, predsednik Kluba privrednika, naveo je primer da je njegova firma platila 120.000 dinara za oglašavanje dodavši da to praktično znači “jedan radnik manje”,

Goran Popadić, predsednik UO Opšteg udruženja samostalnih privrednika i zanatlija smatra da će na ovaj način doći do izvlačenja mnogih iz “sive zone”, što je u interesu i grada i države- Privatnici koji su radili u sivoj zoni sada će regularno plaćati poreze.

Ovako predviđene takse su najniže u Srbiji. Za oglašavanje na javnim površinama tarifa je 50 dinara po kvadratu u ekstrazoni u Beogradu. Toliki je iznos i u Vranju,  u Novom Sadu 31 dinara a u Kragujevcu iznos tarife se kreće od 17 do 100 dinara .

Odluka o korišćenju javnih površina doneta je krajem 2018.godine. Privrednicima su već isposavljena rešenja po staroj odluci. Šta će biti sa onima koji su već platili – o tome će , kako je rečeno danas odlučivati u poreskoj upravi.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Povezane vesti

Grad Niš preduzetnicima smanjuje taksu za reklame

Izvor: RTS, 16.Avg.2019, 15:01

Gradsko veće u Nišu usvojilo je odluku o oglašavanju na teritoriji grada, kojom se naknade za reklame smanjuju i do 20 puta. Grad na ovaj način želi da stvori bolji poslovni ambijent i smanji opterećenje privrednika. . ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.