Grad odustao od jemstva, traži se drugo rešenje za “Goricu”

Izvor: JužneVesti.com, 24.Mar.2016, 18:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grad odustao od jemstva, traži se drugo rešenje za “Goricu”

Posle protesta sindikata i nedefinisanih stavova nadzornih odbora “Tržnice” i Toplane na preopruku Gradskog veća da budu žiranti za višemilionski kredit, odlučeno je, kako kaže većnik Miloš Banđur, da se nađe drugi, “elegantniji” način za rešavanje finansijskih problema JKP “Gorica”.

Nakon što su nadzorni odbori odugovlačili sa odlukom o preporuci da budu jemci “Gorici”, a Toplana tražila i dodatna razmatranja, odlučeno je da se izlazak iz krize >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << potraži na drugoj strani.

Većnik Banđur kaže da na tome radi zamenik gradonačelnika Ljubivoje Slavković.

On će pokušati da napravi konstrukciju bez jemstva Toplane i “Tržnice”. Jednostavno na neki drugi, elegantniji način. Zamenik je to preuzeo na sebe i traži način da zatvori tu priču - kaže Banđur.

Koji su sve drugi načini mogući za spasavanje "Gorice", većnik nije govorio.

Plan je bio da “Gorica” podigne 15 miliona dinara za pokrivanje minusa i 400.676 za refinansiranje kredita iz prošlosti uzimanih za tekuću likvidnost. Za to su u Veću kao idealne žirante videli Javna komunalna preduzeća “Tržnicu” i Toplanu.

Međutim, eventualno nevraćanje kredita zbog teške finansijske situacije u kojoj se “Gorica” nalazi moglo bi da ugrozi poslovanje i dva preduzeća koja garantuju plaćanje rata.

Zato su reagovili sindikati u oba preduzeća i pozvali Gradsko veće da promeni odluku i nađe drugo rešenje za “Goricu”, kako njeno spasavanje ne bi i druga preduzeća uvelo u probleme.

Podsetimo, ova preporuka Veća doneta je na sednici o kojoj nije bio obavešten nijedan medij, a zajedno sa odlukom o kreditu, odlučeno je da “Mediana” dobije i 30 novih radnika iz “Gorice”.

Pojedina preduzeća, među kojima su "Objedinjena naplata" i "Parking servis" već su imala određene probleme u poslovanju, jer su, takođe na preporuku Veća, pomagala "Gorici".

Zamenik gradonačelnika Ljubivoje Slavković kaže da definitivne odluke još nema, ali da se razmišlja o davanju menica bankama koje bi ih "puštale" svakog meseca.

Ja nisam uopšte bio za to da tražimo jemstvo od drugih preduzeća. Mi ćemo dati menice "Gorici" na ime usluga koje oni daju. Menice će biti kod banke, banka će svakog meseca pustiti menicu do nivoa rate koju treba da plati. "Gorica" će biti oslobođena tog pritiska, stavićemo je na noge - kaže Slavković.

Slavković kaže i da je održan sastanak sa sindikatima u "Gorici" i da je dogovoreno da se dugovi prema onima koji su tužil Grad reprogramiraju do kraja godine što će, kako kaže, onima koji su ostali da rade stvoriti uslove da primaju platu.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.