Izvor: JUGpress.com, 26.Maj.2018, 08:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gordana Maletić dobitnica nagrade grada Niša za književnost za decu

NIŠ

Gordane Maletić, književnica iz Beograda dobitnica je nagrade Grada Niša za književnost za decu i mlade . Nagradu je dobila za pripovednu zbirku Katarke Beograda, u izdanju beogradske Lagune. Ovo je odlučeno na završnoj sednici žirija održanoj 21. Maja. Žiri u sastavu: prof. dr Tihomir Petrović – predsednik,  Prof. dr Zorana Opačić i Doc. dr Danijela Kostadinović, članice ,je bio jednoglasan da priznanje ode u ruke Gordane Maletić.

Na konkurs objavljen >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << decembra 2017. godine konkurisalo je oko 50 knjiga iz produkcijske 2017. godine.U najuži izbor ušle su, osim nagrađene i sledeće knjige: Vesna Ćorović Butrić, “Izmislica”,  Gradimir Stojković, “Čardak bez zemlje, bez neba” i Grozdana Olujić, “Bili su deca kao i ti”.

“Zasnivajući svoje pripovesti na širokom istorijskom luku, u rasponu od šest vekova a smeštajući ih u prestoni grad-luku Despota Stefana na Dunavu, Gordana Maletić oblikuje heterogene a stilski pažljivo doterane priče o transformacijama identiteta grada i njegovih stanovnika. Po težnji da se pripovedanje zasnuje na sudbini mladog čoveka u istorijskom vremenu, čime se oblikuje svojevrsna fikcionalna istorija detinjstva, i po povremenom izlasku iz realističke motivacije spisateljica nastavlja poetičku liniju Svetlane Velmar Janković. Pripovedanje u zbirci usredsređeno je na istoriju privatnog života, izvan ili u senci dubokih istorijskih preloma, bilo da je reč o srednjovekovnoj trgovačkoj metropoli (po čijim se ulicama kreću Dubrovčani, firentinski lekari i vojnici sa helebardama i štitovima), raskošnom orijentalnom gradu, austrijskoj varošici, središtu kneževine ili kraljevine između dva svetska rata u kojoj se voze velosipedi i snimaju prvi filmovi. Pričama se pokazuje kako istoriju ne oblikuju samo vojskovođe, naučnici i vladari (iako su neke posvećene baš njima), već pre svega bezimeni majstori i zanatlije na čijem umeću počiva svet” stoji u obrazloženju odluke

 Spisateljica pokazuje kako se njihovo stvaranje često graniči sa umetnošću i magijom. Međutim, kako su se menjala vremena i ljudske potrebe, nestajale su određene veštine i rađale se nove (grnčari, dijaci, kolari, galioti, medikusi, kovači, skomrasi-svirači, pa zatim korpari, opančari, berberini, kao i sajdžije, kujundžije, terzije, abadžije, dobošari i dr.) – sve do današnjeg doba, kada su gotovo iščezle. Katarke Beograda podsećaju nas na njihov značaj i lepotu.

Nagrada se dodeljuje drugi put a svečana dodela u Skupštini grada biće organizovana početkom juna 2018. godine. Dodelu nagrade tehnički realizuje Niški kulturni centar, a čine je plaketa i novčani iznos.

Gordana Maletić rođena je u Beogradu 1952. godine. Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu na grupi za jugoslovensku i opštu književnost.

Od 1982. godine objavila je veliki broj knjiga za decu.Najvažniji književni žanrovi u kojima se ogleda su:kratka priča, pripovetka, roman i esej. Objavljuje i poeziju, putopise i razgovore s piscima, biografije, piše književnu kritiku. Bavi se prevođenjem i antologičarskim radom. Kao urednik u izdavačkim kućama „Knjigoteka“ i „Evro-Đunti“, priredila je veliki broj knjiga za decu i odrasle.

Za svoje stvaralaštvo dobila je više domaćih nagrada, od kojih su najznačajnije dve nagrade Zmajevih dečjih igara: Rade Obrenović za najbolji dečji roman godine (Vitezovi mačjeg srca, 2000) i Nagrada za izuzetan doprinos savremenom izrazu u književnosti za decu (2015). Njene knjige Spasonosna odluka i Krađa vinčanske figurice nose oznaku White Ravens kao preporuku za čitanje i prevođenje Međunarodne omladinske biblioteke iz Minhena.

Gordana Maletić član je Udruženja književnika Srbije i Matice srpske.

PodeliteFacebookTwitterGoogleEmailSkype

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.