Gatronomska manifestacija posvećena krompiru na Staroj planini

Izvor: JužneVesti.com, 27.Sep.2019, 11:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gatronomska manifestacija posvećena krompiru na Staroj planini

Spremanje tradicionalne staroplaniske hrane, izložbe, sport i koncerti obeležiće ovogodišnju manifestaciju “Darovi netaknute prirode” koja će se u subotu, 28. septembra održati u selu Dojkinci.

Manifestacija koja je među meštanima staroplaninskih sela poznata i kao Krompirijada, krenula je kao promocija plodova prirode i jela od krompira, a sada će se na štandovima naći i mnoga druga tradicionalna jela.

Ove godine održava se po 3. put, a predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Saveta Mesne zajednice Dojkinci Ivica Veljković kaže da je tek sada dostigla pravi karakter.

Krenulo je samo sa ljudima iz Dojkinca, a sada imamo ljude iz 8 koja su nam se pridružila. Akcenat je na razvoju staroplaninskih sela Gornjog Visoka i krompiru koji raste je veoma kvalitetan, raste u rastresitoj zemlju i na visokoj nadmorskoj visini i gaji se na tradicionalan način - kaže Veljković.

U takmičarskom delu domaćice će se nadmetati u pripremi jela koja će biti spremljena od krompira, a izlagaće se na preko 30 štandova.

Imaćemo i goste iz Svrljiga i drugih krajeva. Izložiće se Pirotski kačkavalj, banice i druga staroplaninska jela. Biće i sportskih igara, kao i 2 koncerta - jedan narodni orkestar će svirati u centru sela, dok će 4 orkestra koja su nastupala na Nišvilu svirati u planinarskom domu - kaže predsednik MZ Dojkinci.

Selo Dojkinci je najrazvijenije selo na Staroj planini, a kako kaže Veljković, kada se odbrane reke u staroplaninskim selima, krenuće se sa razvitkom sela, od turizma od stočarstva.

Otvaranje manifestacije je u 10 sati, a štandovi će za posetioce biti dostupni do 17 sati.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Sutra Sajam stvaralaštva seoskih žena u Šidu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Sep.2019

Pripreme za 11. Sajam stvaralaštva seoskih žena u Vojvodini u Šidu su otpočele. Ove godine manifestacija će biti održana u najzapadnijoj opštini Srema u subotu 28.septembra. Program manifestacije će trajati od 09 do 17 sati. Posetioci će moći da vide izložbu rukotvorina ženskih seoskih udruženja...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.