Izvor: KMnovine.com, 14.Jan.2018, 03:35

Feljton: Pisma srpskih konzula iz Prištine - Pomozite inače izgibo!

Feljton: Pisma srpskih konzula iz Prištine - Pomozite inače izgibo!

Srpskom Konzulatu u Prištini javljali su se tada Srbi iz mnogo razloga, poneki od njih kao i Josif iz ovog dopisa, tek u krajnjem slučaju. Sasvim dovoljno da se oslika život Srba tog vremena.Feljton: Pisma srpskih konzula iz Prištine - Pomozite inače izgibo!Kraljev. srpski konsulat
K. POB. No64. Prichtina 2. maja 1890. r.

   Josif Đurđević, starac, seljak iz Pirana sela dva časa do Prizrena predsta sa četrnajestogodišnjom >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << devojčicom Lenkom Konculatu i izjavi da bega u Srbiju da spase devojče od arnautske obesti jer je oće da poturče. 

Pre tri godine, reče, oteli su mi Arnauti stariju kćer Cvetu, koja je od muke i presvisla, pa mi sada ištu Lenku. Nemogući odoljeti prevelikoj tuzi i patnjama koja pretrpih od Arnauta begam u Srbiju sa ovim devojčetom, a ženu Agniju ostavi u Prizrenu, jer je stara pa ne može da bega. Istina i devojče je malo pa ne može da ide, pa neznam šta da radim, i molim Konsulat za pomoć novčanu, jer leba nismo jeli, a u putu noćili smo na poljani. Idem reče Josif u Srbiju i to u Prokuplje, gdi su mi i dva sina Cvetko i Kosta prošle godine od arnautskog nasilja izbegli. I Cvetko je svoju ženu kod brata u Prizrenu ostavio. Pomozite inače izgibo.

Jocif Đorđević
podpisao ga
JI. K. Mapinkoviħ.

Da se ova izjava pošlje Ministarstvu na uviđaj. Josifu izdao sam iz svog džepa jednu belu medžidiju (turski srebrni novac).


...Ovo nije bio usamljen slučaj tada, niti kroz kasniju istoriju pa ni u današnje vreme.

Osamdesetih godina prošlog veka zabeleženo je da su
"noćne straže uveli Srbi u selu Osojane kod Istoka, a zatim i u susednim srpskim selima kao i u selu Batuse kod Kosova Polja, a prodavnicu kraj crkve pretvorili su u dežurnu karaulu." Noćne straže Srbi ubrzo uvode i u drugim selima centralnog Kosova nakon napada Šiptara od čega neke nije bilo moguće ni zabeležeti usled brojnosti kojom su se dešavali.


   
Uništavanje srpskih svetinja traje do danas.    


Iz drugih delova Metohije masovna iseljavanja Srba započela su još 1963. godine sa donošenjem prvog Ustava kojim se Šiptarima daje puna vlast na Kosovu i Metohiji a većina zemljišta u vlasništvu Srba "nacionalizovana" je i pretvorena u građevinsko ili poljporivredno zemljište. Od te godine iz sela Ljubižde iselile su se 62 srpske porodice, sa 329 članova.

Srbi Kosovci 14. 6. 1988. tražili odgovor na upućenu peticiju, koju je potpisalo preko 50.000 Srba Kosova i Metohije, ukazujući na svoje teško stanje i tražeći obezbeđenje prava i sigurnosti svima na Kosovu. Izneli su i podatke da se za prva tri meseca te godine sa Kosova iselilo preko 800 Srba i da je za to vreme bilo oko 200 albanskih napada na integritet i imovinu Srba. Upozorili su da se veliki broj Srba sprema za kolektivno iseljavanje.

U Opštini Vitina za četiri meseca 1988. godine podnelo je zahtev za iseljavanje 131 lice srpske nacionalnosti, a 22 se već odjavilo. Inače, od 1981. odavde se iselilo, 1.150 Srba i poneki Hrvat. Takođe je primećeno da pojedini Arbanasi, koji su za nedela osuđeni na duži zatvor, viđaju se oslobođeni već posle neki mesec.

Naravno, od tada se proces samo intenzivirao uz sve slabiju podršku srpkih vlasti. Najveći deo Srba danas je zapostavljen, bez mogućnosti da se zaposli ali sve više i bez ikakvih primanja a samim tim i bez mogućnosti da prežive. Od državnih vlasti su prestali da traže podršku i, kako kažu, svejedno im je da li će prodati ili zaključati kuću ali ako se već ove godine ništa ne promeni u vrhu vlasti, sigurno da ćemo biti najbliži potpunom nestanku Srba sa ovog prostora koji je nakon Kosovske bitke bio najgušće naseljeni deo Srbije.

Najveću opasnost preostalim Srbima sa Kosova i Metohije danas dolazi iz Beograda jer su pod pritiskom, pre svega da se "integrišu" u šiptarski sistem, ali i da prihvate tu monstruoznu tvorevinu na čije čelo uz pomoć stranke samog predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegovim instrukcijama, na čelo šiptarskih vlasti dolaze najmonstruoznije ubice Srba. Na taj način nisu više Šiptari ti koji žele da poarbanaše Srbe već sama srpska vlast vazalna u odnosu na Evropsku uniju i Ameriku koje se, umesto nekada Otomanske carevine, pojavljuju kao originalni naručioci tog posla.Izvor: KM Novine    :: © 2014 - 2018 ::    Hvala na interesovanju

Nastavak na KMnovine.com...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.