Etno sela, hoteli i saobraćajnice u planu razvoja Sijarinske Banje

Izvor: JužneVesti.com, 13.Avg.2020, 08:15

Etno sela, hoteli i saobraćajnice u planu razvoja Sijarinske Banje

Dva etno sela, novi hoteli i moteli, saobraćajnice, parkinzi i uređenje zelenih površina, deo su projekata koji bi ubuduće mogli da se urade u Sijarinskoj Banji, jer je u izradi Plan detaljnje regulacije. Građani svoje primedbe i rešenja za urbanizaciju Banje mogu dati do 17. avgusta, do kada trajne javni uvid u nacrt ovog dokumenta, nakon čega će biti održana javna rasprava. Predsednik Opštine Medveđa Nebojša Arsić kaže da je ovaj planski dokument prvi korak u realizaciji projekata >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << i da se konstantno radi na sređivanju banjskog kompleksa.

Sijarinska Banja nalazi se u blizini Medveđe i poznata je po geotermalnim vodama i gejziru koji se, osim za kupanje, koristi i za zagrevanje obližnjeg hotela, ali i za lečenje mnogih hroničnih oboljenja.

Javna rasprava održaće se 24. avgusta, foto: Bojana Stamenković Kako bi u ovaj kraj privukli veći broj turista, nadležni su krenuli sa pripremom planskih dokumenata koji će im omogućiti dalju urbanizaciju Banje. Prema nacrtu Plana detaljne regulacije, ceo prostor podeljen je na 3 razvojne celine - Donja, Gornja i Centar Banja, a ovime se reguliše koji će objekti i gde moći da se grade, planirano je ozelenjavanje i formiranje parkova.

Celinu 1 čini takozvana Donja banja sa površinom od 138,85 hektara, pripada donjem, nižem delu banje na ulazu u naselje iz pravca Medveđe. Na ovom prostoru postoje izgrađeni stambeni objekti, a planirane su površine za novu stambenu izgradnju, saobraćajnice, plasteničku proizvodnju, ali i ozelenjavenje ovog prostora - navodi se u dokumentu.

Celina 2 je Centar banje i ima površinu od 123,03 hektara, piše u nacrtu Plana detaljne regulacije, a s obzirom na to da je većim delom već izgrađen i planski definisan prostor građevinskog područja, on će biti samo razvijan i to mogućom izgradnjom amfiteatra, novih sportsko-rekreativnih kompleksa i parkova.

Gornja banja sa površinom od 303,08 hektara je treća celina i nalazi se na izlazu iz naselja, u pravcu prema Ravnoj Banji. Ovaj deo može se iskoristiti za mnoge nove sportsko-rekreativne i ugostiteljske sadržaje. Foto: Bojana Stamenković

Nebojša Arsić, predsednik Opštine Medveđa kaže za Južne vesti da je usvajanje planskih dokumenata prvi korak ka realizaciji projekata, ali da do početka radova ima još vremena. Kako kaže, mišljenje rukovodstva je da, i pored urbanizacije Sijarinske Banje, treba ostaviti dosta zelenih površina po kojima je ovaj kraj i poznat.

Naše je mišljenje da Banja treba da se još više sredi, ali da ne izgubi svoju čar, a to su šume i zelenilo koje je okružuje. Ona je naše bogatstvo i trudićemo se da je razvijamo, ali smatram da sve nove građevine treba da budu na višim pozicijama, a ne u samoj Banji. Trenutno imamo javnu raspravu, građani mogu da daju svoje predloge kako bi Banja trebalo da izgleda, a nakon toga ćemo tražiti investitore i raditi projekat po projekat - kaže Arsić.

Nakon javnog uvida, biće održana javna rasprava koja je zakazana za 24. avgust u 10 sati.

Više o nacrtu Plana detaljne regulacije možete pogledati na opštinskom sajtu.

Da će Sijarinska Banja u okviru Specijalne bolnice "Gejzer" dobiti moderan spa-centar, najavljivali su prošle godine predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar zdravlja Zlatibor Lončar. Radovi uveliko traju, kaže Arsić, ali ne napominje kada će ovaj kompleks biti završen, niti koliko će novca u njega biti uloženo. Sređuje se spa i velnes centar, foto: Bojana Stamenković

U toku je prva faza ovog projekta, a od Ministarstva turizma smo dobili još 12 miliona dinara za drugu fazu radova - kaže Arsić.

Pored ovog, Arsić kaže da se radi na još jednom investicionom projektu - izgradnji "staze zdravlja" od crkve prema objektu za inhalaciju, koja podrazumeva popločavanje ove pešačke staze. Vrednost projekta je 6 miliona dinara.

Dodaje i da je Opština od Ministarstva privrede dobila preko 36 miliona dinara za sređivanje rimskog kupatila i da će rekonstrukcija krenuti nakon raspisivanja javne nabavke i odabira izvođača radova.

Dodatnih 2 miliona dinara biće uloženo za sređivanje fasade Specijalne bolnice "Gejzer", a taj novac poreskih obevznika stigao je preko Ministarstva zdravlja.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.