Epidemija afričke kuge - 1.000 svinja eutanizirano ili odvedeno na klanje u Pirot i okolinu

Izvor: JužneVesti.com, 21.Maj.2020, 12:05

Epidemija afričke kuge - 1.000 svinja eutanizirano ili odvedeno na klanje u Pirot i okolinu

Epidemija afričke kuge kod svinja i dalje je na snazi, od početka godine nešto manje od 1.000 svinja eutanazinirano je i poslato u klanicu u Pirotskom okrugu, a kako kažu iz Uprave za veterinu, svi vlasnici svinja su obeštećeni.

Pre epidemije virusa korona, početkom godine Pirot i okolinu pogodila je epidemija afričke kuge svinja, koja se kasnije proširila i na Borski i Zaječarski okrug, a zvanično ni sada, posle više od 4 meseci, nije ukinuta.

Kako kažu >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << iz Uprave za veterinu, u toku preventivne depopulacije ovih životinja u Borskom i Pirotskom okrugu, ukupno je eutanazirano i zaklano 1.801 svinja u 488 gazdinstava, a od toga u Pirotu i okolini je u klanicu poslato 447, a eutanazirano je 545 svinja.

Zahvaljujući adekvatnim preventivnim merama koje su blagovremeno preduzete, sprečeno je dalje širenje afričke kuge svinja na populaciju domaćih svinja, a samim tim i ponovna pojava bolesti sa posledičnim restriktivnim merama u pogledu statusa zemlje i mera kontrole i ograničenja u unutrašnjem i međunarodnom prometu - kažu iz Uprave za veterinu.

Početkom godine potvrđen je prvi slučaj afričke kuge kod divljih svinja u Pirotskom upravnom okrugu, zbog čega je doneto rešenje o proglašenju zaraženog područja od ove zarazne bolesti kod divljih svinja, a u preko 200 domaćinstava u ovom okrugu u kojima su se čuvale, popisane su svinje, uzorkovana je krv na analizu, životinje su slate na klanicu ili eutanazirane, a izvršena je i komisijska procena štete i dezinfekcija domaćinstava.

Građani više sela u Pirotskom okrugu kažu da je na početku bilo problema sa isplatom, ali kako kažu, sada su svi isplaćeni.

Isplata i nadoknada materijalnih sredstava je izvršena u potpunosti i svi vlasnici su obeštećeni po hitnom postupku - kažu u Upravi.

Podsetimo, epidemija afričke kuge svinja proglašena je 13. januara, a nakon popisa domaćih svinja po domaćinstvima, po rešenju Ministarstva poljoprivrede deo svinja je odvožen na klanje u najbližu klanicu, dok je deo ovih domaćih životinja, kako su nadležni objasnili, morao da se usmrti i sahrani u zoni područja gde je proglašena epidemija.

Meštani pirotskog sela Krupac bunili su se protiv zakopavanja leševa u njihovom ataru, a nakon njihovog protesta odlučeno je da se oni prebace u kafileriju u Ćupriji.

Nastavak na JužneVesti.com...






Povezane vesti

Južne vesti: Epidemija afričke kuge i dalje na snazi, pogubljeno oko 1.000 svinja od početka godine

Izvor: Danas, 21.Maj.2020

Epidemija afričke kuge kod svinja i dalje je na snazi, od početka godine nešto manje od 1.000 svinja eutanazinirano je i poslato u klanicu u Pirotskom okrugu, a kako kažu iz Uprave za veterinu, svi vlasnici svinja su obeštećeni, pišu Južne vesti.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.