Elek: Promene u Srbiji nemoguće zbog velike kontrole vladajuće partije nad institucijama

Izvor: JužneVesti.com, 30.Nov.2020, 10:04

Elek: Promene u Srbiji nemoguće zbog velike kontrole vladajuće partije nad institucijama

Za kratko vreme političke promene su se desile u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, donekle u Hrvatskoj i Sloveniji. Na pitanje zašto je Srbija jedina zemlja iz regiona koja na njih nije spremna Bojan Elek iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku u intervjuu za FoNet izjavio je da se naša zemlja nalazi u specifičnoj situaciji, a to je – zarobljena država.

Kako je rekao novinarki Danici Vučenić u emisiji Kvaka 23, u nekim zemljama regiona, kao što je bio >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << slučaj sa Crnom Gorom, na nacionalnoj frekvenciji mogao je da se čuje drugačiji glas kako bi uopšte i došlo do nekih promena. U Srbiji je to, kaže, skoro pa nemoguće.

Mislim da je kljčni odgovor speifičnost situacija u kojoj se Srbija nalazi pre svega zbog onoga što mi u Beogradskom centru za bezbednosnu politiku i druge organizacije građanskog društva nazivaju zarobljena država. To jest da je nivo kontrole koju je vladajuća partija u svoje satelite uspostavila nad svim institucijama u Srbiji mnogo veći nego u ostalim zemljama i to je ključna stvar koja onemogućava bilo kakvu promenu – rekao je Elek.

Osvrnuo se i na apatiju koja postoji kod građana kada je u pitanju promena stvari na nacionalnom nivou.

To se vidi i kroz sve manje izlaznosti na izbore i sve manje zanimanja građana za politiku, posebno mladih ljudi, koji smatraja da je politika jedna korumpirana, prljava oblast u koju ne žele da ulaze. Tamo gde smatraju da mogu da promene stvari jesu lokalne zajednice – ocenio je Elek.

Međutim, istakao je da prirodno stanje građana nije apatije, te da je najviše proizvode mediji koji imaju veliki uticaj na javno mnjenje, a posebno, kako je rekao, televizija.

Tu pre svega mislim na to što je nekritičko prenošenje vesti, sadržaja , zapravo ne vesti već samo sadržaja , najčešce izjava političara nosioca funkcija, bez ikakvog kritičkog preispitivanja. Potpuno je stvorena ta rezonantna kutija gde građani žive u tom jednom kreiranom stvorenom narativu – naglasio je Elek.

Prema istraživanju kaže da građani imaju poverenje u institucije, a u kontekstu krize virusa korona u oktobru i septembru, smatraju da je Vlada uradila najbolje što je mogla u vezi sa merama, dok jedna trećina građana misli da pandemija ne postoji. Podsetio je i na to da su, kako je rekao, građani potpuno svesni da korupcija postoji, ali i da dalje imaju poverenje.

Zato što smatraju da je korupcija toliko sveprisutna da se protiv nje ne može boriti, uzimaju je tako da kažem zdravo za gotovo, to je u vezi sa vojskom, sa policijom i u vezi sa nekim drugim institucijama – rekao je Elek.

Govorio je i o problemu politizacije za koju je rekao da prožima celo društvo, pa je naveo i da Krizni štab nije u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, te da je politika i na taj način umešala prste.

Celu emisiju Kvaka 23 agencije FoNet pogledajte u tekstu.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.