Ekolozi traže uključivanje meštana u razvoj Stare planine

Izvor: JužneVesti.com, 28.Maj.2020, 11:00

Ekolozi traže uključivanje meštana u razvoj Stare planine

Kako bi se promenio model upravljanja Parka prirode Stara planina, čime bi lokalno stanovništvo imalo veću korist i učestvovalo u njegovom upravljanju, pirotska nevladina organizacija krenuće sa prikupljanjem potpisa i traži podršku građana.

Sakupljanje potpisa krenuće simbolično 5. juna, na Svetski dan zaštite životne sredine, a u Društvu za zaštitu životne sredine Stara planina smatraju da je trenutak da se provere stavovi građana o ovom pitanju, >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << kako bi se kasnije pokrenuo niz pozitivnih promena, a na dobrobit lokalne zajednice.

Naš stav je da je paradoksalna činjenica to što su zaštićena prirodna dobra regije sa izraženim prirodnim bogatstvom, a da lokalne zajednice u najvećem broju slučajeva od njih imaju vrlo malo ili nemaju nikakve koristi - smatraju organizatori prikupljanja potpisa.

Problema je više, oni se prepoznaju na terenu, smatraju u Društvu, a većina se ogledaju u neučešću lokalnih stanovnika u donošenju odluka.

Odsustvo mehanizama za učešće lokalnih zajednica u upravljanju i razvoju prirodnih dobara, izostanak pomoći lokalnoj zajednici u oblasti organske poljoprivrede, kao i u uspostavljanju seoskog i ekoturizma, nepostojanje uspostavljenih modela za povratak prihoda zajednici, bez obzira na to što se na teritoriji parka prihoduje kroz naknadu za poslovanje u zaštićenom prirodnom dobru, samo su neki od problema - kažu u Društvu.

U Srbiji parkovima prirode upravlja Javno preduzeće Srbijašume, lokalna zajednica skoro se ništa ne pita i sve naredbe se sprovode sa vrha države ka lokalu, što nije slučaj sa parkovima prirode u Evropi, a u društvu koje nosi ime po graničnoj planini sa Bugarskom smatraju da je potrebno poslušati preporuke međunarodnih ekoloških organizacija.

Mnoge strategije se pozivaju upravo na potrebu uključivanja javnosti, korišćenje tradicionalnih praksi i lokalnog nasleđa. Mnoge međunarodne organizacije, preporučuju modele uprave u prirodnim dobrima koji na mnogo konkretniji način obezbeđuju prisustvo lokalne zajednice u procesu donošenju odluka koje se tiču svakodnevnog rada zaštićenih prirodnih dobara - kažu u Društvu

Oni pozivaju građane da daju svoje potpise 5. juna u centru Pirota, kao i da se zainteresovani građani jave sa svojim predlozima na mejl drustvostaraplanina@gmail.com.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.