Drva najjeftiniji i najzdraviji energent

Izvor: juGmedia, 02.Jan.2015, 08:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Drva najjeftiniji i najzdraviji energent

STARI domaćini znaju – ako iz dimnjaka kuće zimi ide gusti beli dim, znak je da su drva nedovoljno suva ili bolje rečeno, sirova. Zato ti isti domaćini znaju da kažu da se ogrev nabavlja u mesecima koja imaju tri slova – maj, jun ili jul.

Kod nas, doduše, ta praksa nije uobičajena. Što zbog stalnog manjka novca, što zbog poslovične navike da sve radimo u poslednjem trenutku. Tako i drva, uglavnom, nabavljamo neposredno pred sezonu grejanja. Istraživanje koje je proletos >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << rađeno na području Leskovca i Vlasotinca, u okviru projekat “Efikasno korišćenje ogrevnog drveta u domaćinstvima” GIZ DKTI programa, pokazalo je da svega 3% ovdašnjih domaćinstava drvo nabavlja u aprilu.

Inače, u Jablaničkom okrugu preko dve trećine domaćinstava koristi drvo kao ogrev – u Leskovcu 82%, a u Vlasotincu čak 96%.

-To govori koliki je značaj ogrevnog drveta za ekonomiju zemlje. Srbija plaća godišnje 780 miliona evra za uvoz gasa. Da ne koristimo drvo, zamislite koliko bismo još plaćali, a to znači da bismo morali da smanjimo troškove na mnogo čemu drugom. Zato je važno kako koristimo drvo jer ono jeste obnovljiv, ali nije neograničen resurs – kaže nacionalni ekspert za biomasu, prof. dr Branko Glavonjić, sa Šumarskog fakulteta u Beogradu.

Istraživanje je, takođe, pokazalo da kada se koristi suvo drvo, maksimalno efikasno koristimo svega trećinu energije. Razloga je više. Neefikasne peći su jedan od osnovnih, ali treba znati, kažu stručnjaci, da od ukupne količine energije koja ode iz kuće 35% odlazi kroz zidove, 25% kroz krov, isto toliko kroz prozore i 15% kroz pod.

-Ako tako posmatramo stvari, treba nam mnogo novca za energetski efikasno domaćinstvo. Međutim, postoji nešto što možemo da uradimo, a da nas ne košta dodatno. Možemo ogrev, umesto u septembru ili oktobru, da nabavimo u aprilu, maju ili junu. Zabluda je da ćemo u tom slučaju potrošiti više drveta. Naprotiv, naša istraživanja u domaćinstvima u Leskovcu i Vlasotincu su potvrdila da se može uštedeti između 16 i 22% drveta za istu grejnu površinu i pritom ćemo se bolje grejati – tvrdi prof. Glavonjić.

U više od polovine gradskih domaćinstava u Leskovcu žive četvoročlane i petočlane porodice. Bez ikakve izolacije je 80% objekata, a svega 9% domaćinstava ima prozore stare do 10 godina, što se smatra novijom stolarijom.

– Efikasnim korišćenjem ogrevnog drveta štedimo energiju, prirodu, vreme i novac – zaključuje prof. Glavonjić.

(Kraj)mil

foto B.Glavonjic 2014

Nastavak na juGmedia...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.