Izvor: JUGpress.com, 03.Dec.2020, 18:47

Donacija Školi ‘’Nikola Tesla’’ za kvalitetniju teorijsku i praktičnu nastavu

NIŠ

U okviru projekta Nemačke razvojne saradnje „Dijalog o zapošljavanju mladih, inicijativa i dualno obrazovanje“, DECIDE,  obezbeđena je oprema za srednju Elektrotehničku školu „Nikola Tesla“ u Nišu, u cilju unapređivanja uslova za realizaciju teorijske i praktične nastave, kao i neformalnih obuka za nezaposlena lica.

Zahvaljujući ovoj donaciji, škola je opremljena laboratorijskim stolovima sa modulima za regulisanje izvora naizmenične struje, trofazni >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << i monofazni, stabilisanim izvorima jednosmerne struje i modulom za ispitivanje transformatora. Deo donacije čine i profesionalni multifunkcijski instrumenti, kao i termovizijska kamera za bezkontaktno ispitivanje povišene temperature.

                      Direktor Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“ u Nišu, Nebojša Sokolović, istakao je da je ova oprema veoma bitna za dalji razvojni plan škole i razvoj grada Niša u pogledu resursa kadrova.

                    „Naša škola je u okviru donacije dobila elektroenergetsku opremu, kojom je kompletno opremljen kabinet za elektroenergetska postrojenja. Pored toga, omogućena su merenja i ispitivanja uređaja u beznaponskom stanju i pod naponom, koja su predviđena planom nastave za obrazovne profile Elektromonter mreže i postrojenja, i Elektrotehničar energetike’’- kazao je Sokolović.

                    Drugi deo donacije je multimedijalna nastavna računarska učionica, koja uključuje 16 savremenih konfiguracija sa pratećom video opremom, 3 štampača 3D tehnologije, UV printer i specijalne senzore za mehatroniku.

                  „Učešćem u projektu DECIDE, naša škola dobija sve karakteristike savremene škole, i tako se i pozicionira u regionalnog lidera u srednjem stručnom obrazovanju“, ističe Sokolović.

                  Po rečima rukovodioca projektnog tima u GIZ-u, Ivana Stojanovića,  jedan od ciljeva projekta DECIDE jeste da se opremanjem škola savremenim alatima i mašinama stvore preduslovi za sticanje kvalifikacija u skladu sa potrebama tržišta rada, ali i sa potrebama potencijalnih polaznika, mladih ljudi od 15 do 35 godina.

                 „Kroz ovaj projekat kontinuirano ćemo raditi i na jačanju kapaciteta škola kako bi bile spremne da preuzmu aktivnu ulogu u dijalogu relevantnih aktera na lokalnom nivou u cilju što većeg zapošljavanja mladih“, kaže Stojanović.

                        Osim elektrotehničke škole u Nišu, u okviru ovog projekta opremu su dobile i srednje stručne škole u Subotici, Obrenovcu, Vlasotincu i Kragujevcu. Ukupna vrednost opreme po školi je 50 000 evra, a isporučena je projektnim školama u periodu od avgusta do novembra.

                        DECIDE projekat realizuje se od januara 2020. godine, kao nastavak projekata „Reforma srednjeg stručnog obrazovanja“ i „Podsticanje zapošljavanja mladih“. Novi projekat, koji realizuje GIZ, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, nastoji da obezbedi održivost rezultata postignutih kroz prethodna dva projekta, posebno na polju daljeg razvoja dualnog obrazovanja, neformalnih obuka i lokalnog dijaloga za zapošljavanje mladih. Fokus je na podršci izabranim školama da izrastu u regionalne centre kompetencija, sposobne da na brz i adekvatan način odgovore na zahteve lokalnih tržišta rada.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.