Direktorka Osnovne škole u Bujanovcu zaposlila sina u školi

Izvor: JužneVesti.com, 30.Sep.2019, 14:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Direktorka Osnovne škole u Bujanovcu zaposlila sina u školi

Agencija za borbu protiv korupcije predložila je smenu direktorke Osnovne škole “Branko Radičević” u Bujanovcu, Mirjane Nešić zbog toga što je u školi zaposlila svog sina kao profesora informatike i računarstva. Nešićeva kaže da njen sin godinama radi u školi, da mu je produžila jedan ugovor, a u međuvremenu je podnela ostavku, ali kaže da to nije imalo veze sa rešenjem Agencije.

Direktorka je, navodi se u rešenju, prekršila zakon o Agenciji time što je septembra >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << 2018. godine potpisala ugovor o radu sa svojim sinom Slavoljubom Nešićem, a da Agenciju nije obavestila o sukobu interesa koji je imala. Na osnovu tog ugovora, Nešić je počeo radni odnos kao profesor informatike i računarstva.

Mirjana Nešić je zaključivanjem ugovora o radu sa svojim sinom dovela sebe u situaciju sukoba interesa i na taj način javnu funkciju iskoristila za sticanje koristi za svog sina, čime je istovremeno ugrozila i poverenje građana u savesno i odgovorno vršenje javne funkcije - navodi se u rešenju.

Osim toga, Nešićeva nije ni obavestila Agenciju o sukobu interesa koji je imala, za šta je imala zakonski rok od 8 dana.

Zakon o Agenciji propisuje da je funkcioner dužan da javni interes ne podredi privatnom, da stvara i održava poverenje građana u savesno i odgovorno vršenje javne funkcije, da izbegava stvaranje odnosa zavisnosti prema licu koje bi moglo da utiče na njegovu nepristrasnost u vršenju javne funkcije - navodi se u rešenju Agencije.

Iz Agencije smatraju da su kršenjem zakona nastupile posledice koje se ne mogu otkloniti i da je predlog o razrešenju sa javne funkcije adekvatna zakonska mera.

Mirjana Nešić potvrđuje da je na mestu direktorke škole radila od 7. maja 2018. godine do 20. septembra ove godine, a ostavku je, kako kaže, dala sama da bi opet radila kao učiteljica u ovoj školi, što je radila i pre nego da dođe na mesto direktorke škole, i njena odluka nema veze sa predlogom Agencije.

Ona dodaje da njen sin radi već 13 godina u školi, da ga nije ona zaposlila i da mu je potpisala samo jedan ugovor na godinu dana septembra 2018. godine.

Ja sam i poslala Agenciji njegovu dokumentaciju od prvog dana kako je počeo da radi, direktori i direktori su se izmenjali. Prvo je Školski odbor dao saglasnost da ja kao direktor i njegova majka mogu da mu potpišem. Ja sam Agenciju obavestila o mogućem sukobu interesa, možda sam zakasnila, ali sam ih obavestila. Kada sam mu ja potpisala ugovor, on je jedini bio na Birou, nikog u sistemu nije bilo da sam ja odbacila ili nisam uposlila zbog njega, niko se ni van Bujanovca nije javio za to mesto. I potvrdu sa Biroa sam poslala Agenciji - priča Mirjana Nešić.

Njenom sinu Slavoljubu Nešiću koji predaje informatiku i računarstvo u školi je i Nenad Tasić, koji je došao na direktorsku funkciju umesto Mirjane Nešić, produžio ugovor.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.