Dani banice – Od običnih „Gologuza“ do pita sa kokosom i narandžom

Izvor: juGmedia, 13.Avg.2017, 13:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dani banice – Od običnih „Gologuza“ do pita sa kokosom i narandžom

Svoje umeće u pripremi banice, po kojoj je ova varoš poznata i van granica zemlje, predstavilo je 300 učesnica, najviše do sada, iz svih krajeva Srbije, ali i iz Bugarske.

Belu Palanku je tokom  ove 12. po redu gastro-turističe manifestacije posetilo oko 25.000 turista, od kojih je preko 5.000 bilo Bugara

Vredne domaćice spremale su slane, slatke, integralne i kreativne banice.

Nema neke posebne tajne u pripremi banice. Potrebno je brašno,voda >> Pročitaj celu vest na sajtu juGmedia << i so. To je osnova a nadev je po želji . Umeće je kako ćete je napraviti. Pravim banicu od malih nogu“, kaže Belopalančanka Svetlana Krstić.

Članice Udruženja žena ‘’Temštanke’’ iz Temske kraj Pirota godinama učestvuju i dobijaju nagrade.

Imamo 17 vrsta banica slanih i slatkih“, kaže predsednica Udruženja Dušica Djordjević.

Adut članica Udruženja ‘’Kruna’’ iz Niške Banje su kreativne pite.

Takva je pita sa narandžama,belim kupusom,kokosom i vanilom posuta čokoladom.Ona ima egzotičan ukus“, kaže predsednica Danijela Petković.

Osim nadmetanja  u pripremi najbolje banice, deca su pravila svoju banicu, organizovana je i radionica ‘’crtanje na brašnu’’ , sajam starih zanata. U subotu je u centru grada bio koncert Zorice Brunclik  a u nedelju Dejana Petrovića i Big benda-kaže direktor TO Bele Palanke Milosav Popović

Predsednik opštine Bela Palanka Goran Miljković kaže da je turizam pokretačka snaga ravoja opštine.

Kad se pomene Bela Palanka odmah je asocijacija Dani banice i obrnuto. Radimo  zaštiti geografskog porekla banice i naše paprika vrtke. Gradjani naše opštine od proizvodnje banice i gajenjem paprika mogu da žive a mi ćemo im u tome pomoći i povezati ih sa kupcima i sa ministarstvom“, kaže Miljković. Manifestaciju je organizovala TO Bele Palanke uz podršku Ministarstva trgovine,turizma i telekomunikacija i pod pokroviteljstvom lokalne samouoprave.

Manifestacija se završava večeras dodelom nagrada za najbolje banice u sve četiri kategorije i za aranžiran sto.

Zoran Panić

Nastavak na juGmedia...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta juGmedia. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta juGmedia. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.