Izvor: JUGpress.com, 12.Feb.2019, 21:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DRI: Subvencije nenamenski trošene, umesto za investicije uglavnom za tekuće poslovanje

NIŠ

Državna revizorska institucija je na osnovu revizije svrsishodnosti poslovanja osam jedinica lokalne samouprave izvršila proveru planiranja i korišćenja subvencija javnim preduzećima i utvrdila je jednu zajedničku nesvrsishodnost – umesto za investicije subvencije su u velikom delu  trošene za namirivanje tekućeg poslovanja – ovo je rečeno danas u Nišu gde je  predstavljen Izveštaj o reviziji svrsishodnosti poslovanja pod nazivom „Subvencije jedinica lokalnih >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << samouprava javnim preduzećima.“

Revizijom su bile obuhvaćene lokalne samouprave  Beograd, Kragujevac, Subotica, Pančevo, Smederevska Palanka,  Bor, Grocka i Obrenovac.

Državna revizorska institucija proveravala je koliko su sredstva subvencije bila efikasno planirana, utrošena i da li postojala kontrola trošenja nad subvencijama.

 Kako je danas rekao dr Duško Pejović , predsednik Državne revizorske institucije i generalni državni revizor propuste prilikom dodeljivanja subvencija lokalnim samoupravama  i lokalnim preduzećima državna revizorska institucija potvrdila je u svih osam lokalnih samouprava

Kako se danas čulo u periodu 2015-2017. godine ovih osam lokalnih samouprava preduzećima su prenela subvencije u iznosu od 41 milijarde preduzećima u oblasti komunalnih usluga, javnog prevoza, sporta, kulture. Subvencije su se u najvećoj meri koristile za namirivanje tekućeg poslovanja javnih preduzeća i za pokrivanje njihovih dugova, umesto da najveći iznos ulože u investicije. Za investicije je utrošen samo četvrtina iznosa.

Kako je rečeno svega 23 posto subvencija su bile kapitalne i njima se poboljšala lokalna infrastruktura. Čak 67 posto subvencija dato je za oblast javnog prevoza, tekuće poslovanje,  zarade i gorivo. Četvrtina korisnika subvencije , subjekata revizije opstalo je zahvaljujući dobivenim subvencijama.  Subjekti revizije nisu posvećivali dovoljno pažnje mišljenju građana o kvalitetu komunalnih usluga koje dobijaju od javnih preduzeća. – nalazi su do kojih je državna revizorska institucija došla.

Prilikom podele subvencija bilo je i nelogičnih situacija.

„Neke opštine su nekim preduzećima dodeljivale sredstva subvencije a ta preduzeća su ostvarila dobit koja su veća od tih subvencija, što znači da im subvncija nije bila potrebna.

Zbog toga državna revizorska institucija jedinicama likalne samouprave daje preporuke

„ Kod planiranja sredstava za subvencije da obrate pažnju na smernice, strategiju razvoja, potrebe, pa da u tom smeru uključe i upute sredstva a ne da daju za pokriće tekućih gubitaka , jer je vrlo važno koju su novu vrednost dobili. Kad daju za pokriće gubitaka nisu dobili ništa nego su pokrili ono što su prethodno slabo uradili.

Pejović je rekao da će od 2019. godine će Državna revizorska institucija svake godine kontrolisati finansije Niša,  Beograda, Kragujevca, Novog Sada i drugih većih gradova jer je cilj da revizijom bude obuhvaćeno 75 odsto lokalnog budžeta, što podrazumeva da najveće lokalne samouprave treba da budu obuhvaćene. Biće analizirani finansijski izveštaji, izvršenje budžeta. Revizija Grada Niša, Vranja i Leskovca, kao i niškog Kliničkog centra već je u toku, dodao je bez navođenja koje su institucije predmet kontrole, odnosno revizije. Tokom revizija  proveravaće se  plate, preuzimanje obaveza iznad odobrenih aproprijacija i javne nabavke jer , kako je rekao Pejović,  čak 60 do 80 odsto nepravilnosti odnosi se na ove tri oblasti.

Državna revizorska institucija će u ovoj godini sprovesti 12 revizija koje će obuhvatiti i medicinske ustanove a proveravaće cene usluga,  vreme popravke medicinskih aparata,  opravdanost lista čekanja za medicinske intervencije, kvalitet vazduha, vode i zemljišta.

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.