Ćutu Jovanovića optužuju da je hteo da gradi mini-hidrocentrale, on kaže da je očekivao napade

Izvor: JužneVesti.com, 30.Avg.2018, 08:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ćutu Jovanovića optužuju da je hteo da gradi mini-hidrocentrale, on kaže da je očekivao napade

U izjavama koje su date medijima bliskim vlastima u Pirotu, Dragan Josić inženjer iz Beograda optužio je jednog od neformalnih vođa Inicijative "Odbranimo reke Stare planine" da iza njihove borbe za očuvanje reka stoji njegov lični interes, jer je 2016. lobirao za izgradnju mini-hidrocentrale. Aleksandar Jovanović ne poriče da je pomagao prijatelju da preda papire za, kako kaže, izgradnju vodenice, a ne derivacione hidrocentrale.

Prilikom gostovanja pirotskim medijima >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << Plusonline i Pirotskim vestima, pored priče o uticaju izgradnje mini-hidrocentrala na ekološki sistem, građevinski inženjer iz Beograda Dragan Josić između ostalog je rekao da je interes odbrane reka Stare planine zamaskiran drugim interesom.

Vođa njihove organizacije Aleksadar Jovanović Ćuta je ishodovao svojevremeno dokumentaciju za hidroelektranu derivacionog tipa u Parku prirode Stara planina, koji je van Prostornog plana Grada Pirota za koju je dobio lokacijske uslove, vodne uslove, sve je dobio na ime Dragiše Lilića is sela Temska - rekao je Josić.

Dodao je da je Jovanović to učinio na tuđe ime, ali da imaju mejlove koje je on slao ministarstvima, gde je tražio energetsku dozvolu.

Interesantno je da ona nije u Prostornom planu, jer je locirana nizvodno od planiranog tunela Toplodorske reke, pa kada je krenula ponovo priča da se gradi taj tunel, ko je prvi ustao da se bori protiv tog tunela. Taj kome je ugrožena hidrocentrala, jer će ostati bez vode, koja će otići u Zavojsko jezero - optužuje Josić.

Aleksandar Jovanović Ćuta kaže za Južne vesti da je očekivao napade na njega. Ćuta kaže da je očekivao napad; foto: JV

Čuo sam nešto. Tačno je da sam pomagao bivšem prijatelju da preda i dobije papire za izgradnju male hidrocentrale od 50 kilovata, koja je vodenica. Nije derivaciona, nego upravo ona koju je Vasić promovisao 2011. godine kada su ušle u prostorni plan grada - kaže Jovanović.

Dodaje da nema ništa protiv da se takva hidrocentrala sagradi, jer je ona bez derivacije, bez derivacionih cevi.

Ja jesam tom čoveku pomagao da dobije dozvolu za vodenicu, a ne za derivacionu hidrocentralu. On je dobio dozvolu za hidrocentralu, ali ona nije ni sagrađena. Bukvalno je vodenica, reka nastavlja da teče, a ne guraju se reke u cevi kao kod derivacionih - objašnjava Ćuta.

Još je, kaže Ćuta, za i biće uvek za izgradnju takvih vodenica.

Znao sam da će krenuti u napad na mene, ali se ne obazirem na to. Imaju pravo da pišu šta hoće - zaključuje Jovanović.

Podsetimo, aktivisti Inicijative Odbranimo reke Stare planine, "oslobodili" su Rudinjsku reku, i zakazali protest u Pirotu za 2. septembar.

Posle skoro 2 godina, gradonačelnik Pirota je pozvao borce za očuvanje reka Stare planine na sastanak, a po njihovim rečima, sastanak je bio običan cirkus.

Aleksandar Jovanović Ćuta je u gostovanju u emisiji "15 minuta" rekao da je gradnja mini-hidroelektrana na Staroj planini zločin nad prirodom i ljudima, dok su građani prethodnih dana sakupljali potpise za Unesko peticiju. Ministar ekologije Goran Trivan u nedavnoj izjavi za Insajder rekao je da se neće pomiriti sa gradnjom hidroelektrana u zaštićenim područjima.

Meštani sela Stare planine, ali i zvonačkog kraja mesecima protestuju protiv izgradnje malih hidroelektrana na zaštićenim područjima, a Aleksandar Jovanović, koji je jedan od najglasnijih boraca za očuvanje prirode u ovom kraju, odbio je da u ime Saveza mesnih zajednica primi zahvalnicu Ministarstva ekologije, povodom dana zaštite životne sredine.

Savez mesnih zajednica Stare planine se već godinu dana aktivno bori protiv gradnje malih hidroelektrana na Staroj planini, a tek nedavno je reagovao ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, koji je rekao da bi gradnji trebalo da se stane na put, jer to narušava netaknutu prirodu. Ipak, sud je poništio odluku ministarstva i "stao na stranu" privatnog investitora koji planira da gradi mini-elektrane. Jovanović je svoj problem izneo i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću prilikom njegove posete Pirotu.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.