Crna statistika za Crnu Travu - 4 puta više umrlih od rođenih, loša statistika i za većinu mesta na jugu

Izvor: JužneVesti.com, 03.Jul.2020, 08:13

Crna statistika za Crnu Travu - 4 puta više umrlih od rođenih, loša statistika i za većinu mesta na jugu

Među 5 mesta sa najvišom stopom mortaliteta u Srbiji u 2019. godini, više od polovine je sa juga - Crna Trava, Babušnica i Gadžin Han, podaci su Republičkog zavoda za statistiku. Pri vrhu liste po najnižoj stopi umrih su Bujanovac i Preševo koji se nalaze i na listi među 5 mesta sa najvećom stopom nataliteta.

Negativan trend smanjenja broja stanovnika u Srbiji nastavljen je i prošle godine, sudeći po podacima Zavoda za statistiku, a "crna" statistika naročito je izražena >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << na jugu zemlje.

Nepovoljne tendencije u prirodnom kretanju stanovništa, a posebno regionalne razlike, mogu se potpunije sagledati na nivou gradova i opština. Od ukupnog broja mesta, stopa prirodnog priraštaja pozitivna je u 7 - saopštavaju iz Zavoda.

A među 7 gradova sa pozitivnim prirodnim priraštajem sa juga Srbije su Preševo i Bujanovac, dok je u drugim opštinama i gradovima sa juga slika dosta loša.

Velika stopa mortaliteta u protekloj godini beleži se u Crnoj Travi, Babušnici i Gadžinom Hanu koji su na nepopularnoj listi među prvih 5.

Crna Trava ima i crnu statistiku - samo 4 novih stanovnika u prošloj godini i 42 umrlih, Gadžin Han je izgubio 208 stanovnika, a rođeno je 36, dok je u Babušnici bilo 268 smrti i 61 novorođeni stanovnik.

Poražavajući statistiku ima i Svrljig gde je prošle godine rođeno 69 beba, a umrlo je 240 Svrljižana.

Mnogo bolja statistika je u Bujanovcu i Preševu gde ima mnogo više rođenih od umrlih, pa je tako u Bujanovcu rođeno 452 stanovnika, dok je umrlo 373, a još bolja statistika je u Preševu gde ima skoro duplo više rođenih od umrlih - 224 umrlih i 417 rođenih.

Što se tiče većih gradova na jugu Srbije, u Nišu, kao najvećem gradu, je prošle godine rođeno 2.514 beba, dok su 3.485 osobe preminule, što je slična statistika kao i za 2018. godinu.

U Leskovcu je 2019. godine rođeno 1.061 beba, dok je umrlo 2.077 stanovnika, a bolja situacija je u Vranju koje je dobilo 756 stanovnika naspram 1.014 umrlih.

Prokuplje je lane dobilo 400 novih stanovnika, umrlo je 698, a podaci za Pirot pokazuju da je rođeno 415 beba, dok je umrlo 828.

Inače, procenjeni broj stanovništa za 2019. godinu u Srbiji bez Kosova i Metohije iznosi 6.945.235.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.