Izvor: JUGpress.com, 23.Nov.2020, 23:09

Cakaj optužio Srbiju da pasivizacijom adresa Albanac u Medvedji sprovodi etničko čišćenje

TIRANA-MEDVEDJA-BUJANOVAC

Vršilac dužnosti ministra spoljnih poslova Albanije Gent Cakaj optužio je Srbiju da sprovodi još jedno etničko čišćenje Albanaca uz obrazloženje da se ovog puta to sprovodi birokratskim akcijama.

On je u intervjuu za Euronevs Albania rekao da taj proces “traje od 2011. goidne”.

” U ime provere adresa ako se Albanci ne nalaze na mestima gde su prijavljeni oni se registruju kao raselkjeni i vrši se pasivizacija njihove adrese >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << a kao rezultat toga oduzima im se pravo glasa”, rekao je Cakaj.

On je proces pasivizacije adresa povezao sa loklanim izborima u Medvedji 2015. godine kada , kako ej rekao “Albancima iz Preševske doline koji žive na Kosovu nije bilo dozvoljeno da glasaju nakon zatvaranja granice”.

Cakaj je rekao i da “ovim tempom pasivizacije adresa postoji rizik da će Albanci dostići manje od 15% stanovništva Medveđe i da albanski jezik više neće biti zvanični jezik”.

On smatra da su ove aktivnosti Srbije na proveri stvarnog mesta boravka “etničko čišćenje prerušeno u birokratiju“ i „dobro promišljeni državni napor da smanji politički uticaj Albanaca“.

Cakaj, koga su prošle nedelje albanski odbronici koji čije jednoetničku vlast u Bujanovcu, proglasili počanim gradjaninom te opštine, je rekao da bi oko ovog pitanja “trebalo da se uzbuni međunarodni faktor i da Savet Evrope reaguje a da bi time trebalo da se bavi i evropska komisija .

Cakaj je rekao i da je njegov sastanak sa ministrom inostranih poslova Srbije otkazan jer država Srbija odbija da da dozvolu za otvaranje albanskog konzulata u Bujanovcu.

Suprotno dosadašnjim stavovima premijera Albanije Edija Rame, Cakaj ne smatra da je Srbija sprema za bilatelarnu saradnju.

Pasivizacija adresa Albanaca koji nisu zatečeni , prilikom provera, na mestima na kojima su prijavljeni da žive, bila je aktuelna prošle godine pred lokalne izbore u toj opštini medju pojedinim političarima iz albanske zajednice .

Pre te obimne provere ko od Albanaca sa Kosova i Metohije, koji su se poslednjih godina masovno prijavljivali na adrese na teritoriji opštine Medvedja, stvarno živi u ovoj opštini, u biračkom spisku je bilo nešto malo manje Albanaca u odnosu na Srbe i Crnogorce iako je situacija na terenu znatno drugacija .

Poslednih godina dobro obavešteni izvori JUGpressa u Medvedji, i srpski i albanski, tvrde da je prijavljivanje Albanaca sa Kosova i Metohije, u brojnim slučajevima se radi o onima koji nemaju nikakve veze sa Medvedjom , nemaju imovinu na teritoriji ove opštine, naplaćivano tri do pet hiljada evra po osobi.

Kao mesto stanovanja prijavljivane su i polusrušene kuće po selima u kojima je prijavljivano čak i do 18 osoba a Albance su prijavljivfani i na adrese po srpskim selima u ovoj opštini.

Zbog svega toga postupanje pojedinih zaposlenih u policijkoj stanici u Medvedji proveravala je i unutrašnja kontrola MUP-a, neki su bili suspendovani i vodjeni su postupci koji su, u medjuvremenu iz nepouzantih razloga obustavljeni.

Dobro upućeni izvori JUGpressa tvrdili su da se, zapravo, radi o dobro organizovanom “poslu” unutar policije a da taj lanac saradnje seže do Beograda.

Zanimljivo je da su se, s vremena na vreme, u javnosti pojavljivale informacije o otkrivenim sličnim aktivnostimam sa masovnim prijavama Albanaca sa KIM na razne adrese po Srbiji u medijima, čak su i zvaničnici davali izjave. ali se nikada nije pričalo o tom kontekstu o Medvedji.

A osobe koje su o svemu ovome obaveštavale aktuelni državni vrh u Beogradu dobijale su ozbiljne pretnje, nekima su pretresane i kancelarije i kuće.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.