Burek, Konstantin i jagnjeće pečenje asociraju na Niš

Izvor: JužneVesti.com, 28.Jan.2015, 11:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Burek, Konstantin i jagnjeće pečenje asociraju na Niš

Nakon što je na stotinama crteža ovekovečila brojne prizore iz Evrope i Srbije, američka umetnica Ema Fik trenutno predstavlja Niš kroz ilustracije bureka, Konstantina, logora, tradicionalne kuhinje i običaja, koji su na nju ostavili najjači utisak.

Seriju crteža iz Niša započela je konstatacijom da je ovaj grad mesto rođenja kako prvog hrišćanskog cara Konstantina, tako i bureka - “sveprisutnog i ‘sveukusnog’ balkanskog specijaliteta od testa punjenog >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << sirom ili mesom, koji se jede sa gutljajima jogurta”.

Konstantin i burek imaju podjednak istorijski značaj, u zavisnosti od toga da li razmišljam glavom ili stomakom - duhovito objašnjava ova umetnica.

Na jednom od njenih “Isečaka” (Snippets), ovekovečen je sto pun hrane u jednoj niškoj kafani, na kome se našla jagnjeća čorbica, belmuž, kiseli kupus, jagnjetina sa krompirićima, moravska salata i, kako kaže, “njeno novo omiljeno jelo - teleća glava ukuvana u meku kašu”.

Najviše su me pogodile krhotine stakla pričvršćene za zidove oko logora, kao i redovi mračnih soba bez prozora, čiji su podovi ispresecani bodljikavom žicom - piše Ema Flik pored crteža iz logora.

Posmatrajući arhitekturu i opeke Latinske crkve iz 12. veka u Gornjem Matejevcu, ali i Stambol-kapiju i džamiju u Tvrđavi, Ema je zaključila da su ove građevine “opipljivi prikaz toga kako istorija ostavlja slojeve, i kako se sve nadograđuje - bukvalno i ideološki - na ono prethodno”.

Ema Fik je do sada na svom proputovanju crtala prizore iz Slovenije, Mađarske, Poljske, Austrije, Bosne i Hercegovine, Turske, Nemačke, Crne Gore i Makedonije, što se može pogledati na njenom sajtu i "Fejsbuk" stranici.

Na “Isečcima iz Srbije” (“Snippets of Serbia”), na kojima radi od oktobra a planira da ih završi februara, ovekovečila je scene i običaje iz Novog Sada, Subotice, Sremskih Karlovaca, Valjeva, Pirota, Novog Pazara. Obišla je i ilustrovala, uz zanimljive činjenice, i brojne crkve i manastire, ali i objasnila pratiocima širom sveta šta je kafana, ajvar, vanilice, taraba, kako izgleda unutrašnjost tipičnog srpskog doma, kako se peče rakija i kolje svinja.

Šta se ovoj 23-godišnjoj kreativnoj devojci iz Luizijane najviše dopalo od eksponata i antičkog nakita iz arheološke sale niškog Narodnog muzeja, kako je prikazala Ćele-kulu i kako je olovkom ovekovečila četvoricu građevinskih radnika sa neke niške ulice koji u hladno jutro odlaze na posao, možete pogledati u galeriji.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.