Bivša predsednica Vrhovnog suda: Vladavina prava je ostala u tragovima

Izvor: JužneVesti.com, 23.Sep.2019, 08:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bivša predsednica Vrhovnog suda: Vladavina prava je ostala u tragovima

Državno veće tužilaca i Vrhovni savet sudstva, kako kaže u emisiji FoNeta “Kvaka 23” predsednica Centra za pravosudna istraživanja i bivša predsednica Vrhovnog suda Vida Petrović Škero, ne štite integritet sudstva i tužilaštva, dok se pojedinci iz pravosuđa razapinju u javnosti prema mehanizmu koji je ustanovila partija na vlasti. Dodaje i da je vladavina prava ostala tek u tragovima.

U serijalu “Kvaka 23”, bivša predsednica Vrhovnog suda Srbije je napomenula >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << i da više nema vremena za ozbiljnu zakonsku promenu izbornih uslova, s obzirom na to da su izbori na proleće.

Povodom najave da će Evropski parlament posredovati u dijalogu vlasti i opozicije, i to o zakonski već regulisanim temama, ona je ukazala da je problem što se zakoni donose u skladu sa željama, a ne potrebama.

Slušamo od političara kako je važno zatvoriti poglavlje 23 i kako je važno da dobijemo dobru ocenu, a sve ostalo nije. E, pa to nije vladavina prava, ni u pogledu izbornog zakonodavstva, ni u pogledu bilo čega drugog - predočila je Petrović Škero.

Prema njenoj oceni, "racionalno je teško objašnjiva činjenica da se pregovara o stvarima koje su regulisane zakonima, a ne primenjuju se".

Sa stanovišta vremena koje je preostalo do redovnih izbora nemoguće je usvajati zakonske izmene i okvir koji bi zadovoljio sve što je potrebno kako bismo dobili izborne uslove koji su pravični i koji svima daju iste šanse - rekla je Petrović Škero.

Ona tabloidne napade i političku kampanju protiv sudije Apelacionog suda Miodraga Majića i poverenika za samostalnost tužilaštva, tužioca Gorana Ilića, povezuje sa "njihovom hrabrošću da javno govore o problemima profesija kojima se bave".

Celu emisiju "Kvaka 23" možete pogledati na njihovom sajtu.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.