Babušnička škola vraća stari naziv

Izvor: JužneVesti.com, 28.Maj.2020, 14:41

Babušnička škola vraća stari naziv

Ime Vuka Karadžića ponovo će nositi babušnička škola, ali ovog puta ne Gimnazija, već Srednja škola koja je pre 2 godine objedinila Gimnaziju i Tehničku školu.

Avgusta 2018. godine, odlukom Vlade o promenama mreže srednjih škola, gimnazija i srednjih stručnih škola, Gimnazija “Vuk Karadžić” u Babušnici i Tehnička škola spojene su u jednu školu pod nazivom “Srednja škola”, a ime reformatora srpskog jezika izgubilo se u imenu.

Sada, 2 godine >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << kasnije, na radost Babušničana i brojnih bivših đaka Gimnazije koji svoje školovanja vezuju za ovaj naziv, vraća se staro ime, pa će se babušnička srednja škola od 1. septembra, kako kaže direktor škole Igor Rakić, zvati - Srednja škola “Vuk Karadžić”.

Rešenje je dobijeno pre vanrednog stanja, zakonski ne može u toku nastavne godine da se menja naziv, već kad krene nova. Od 1. septembra zvanični naziv biće Srednja škola “Vuk Karadžić” sa domom učenika - kaže Rakić.

Planirana adaptacija škole je za sada, kako kaže direktor, obustavljena, jer je Kancelarija za javna ulaganja stopirala projekte koje ona finansira zbog vanrednog stanja.

Tender je najpre poništen pa je ponovljen pre vanrednog stanja. Ponude su trebale da se otvaraju 10. aprila, ali je tada stiglo iz Kancelarije za javna ulaganja da je proces stopiran i odložen do daljeg. Planirano je da se radi izolacija, podovi, kompletna adaptacija, energetska efikasnost, dvorište, internet.... - kaže direktor.

Jedina babušnička srednja škola naredne školske godine upisaće 90 ućenika - 30 mesta ima u opštem tipu Gimnazije, 30 učenika se upisuju u smeru mašinskog tehničara motornih vozila čije školovanje traje 4 godina, a mesta za po 15 učenika ima u smerovima automehaničara i bravara.

Dom učenika koji se nalazi u sklopu Osnovne škole ima mesta za 40 srednjoškolaca, a nudimo mesečne stipendije u iznosu od 3.000 dinara za učenike 1. razreda, besplatan smeštaj i ishranu u domu učenika, besplatne udžbenike za učenike 1. razreda mašinske struke i druge pogodnosti - kaže Rakić.

Od naredne školske godine u okviru škole, dodaje direktor, biće organizovana besplatna obuka i polaganje za vozača B kategorije za učenike u obrazovnim profilima mašinski tehničar motornih vozila i automehaničar.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.