Izvor: JUGpress.com, 08.Nov.2019, 11:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Azil u Srbiju od početka godine zatražilo 10.000 migranata

BEOGRAD

Zaključno sa 28. oktobrom izdato je više od 10.000 potvrda o registraciji stranaca, koji su izrazili nameru da podnesu zahtev za azilu Srbiji, rekla je državna sekretarka  Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković na skupu u Austriji .

Broj izraženih namera za traženje azila u Srbiji od 2015. do 2018. godine je opadao, ali da je tokom ove godine ponovo počeo da raste, objasnila je ona.

„Reč je o migrantima koji žele da idu u Austriju, >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Nemačku, Švedsku i koji zapravo ne žele da ostanu kod nas, a u našu državu su ušli upravo iz zemalja Evropske unije“, tvrdi Popović Ivković.

Ona je rekla da migracije sa sobom nose pretnje od drugih vidova kriminala, kao što su prolazak potencijalnih terorista preko teritorije Srbije i trgovina ljudima alio i da “Republika Srbija posvećuje posebnu pažnju operativnoj saradnji, kako sa našim susedima, tako i sa svim međunarodnim partnerima u borbi protiv transnacionalnog kriminala“.

Ona je posebno ukazala na problem povratka osoba sa stranih ratišta koje mogu nastaviti sa svojim radikalnim aktivnostima na teritorijama na kojima borave.

Po njenim rečima bezbednosno su posebno interesantne osobe sa teritorije Kosova i Metohije koje učestvuju, ili su učestvovale, na ratištima u Siriji i Iraku, a čiji broj je veći od 400, od kojih se tamo vratilo više od 100 osoba.

U prvih devet meseci ove godine u Srbiji je procesuirano 28 osumnjičenih za izvršenje krivičnog dela trgovina ljudima a identifikovano je 18 žrtava, od kojih su 17 žene, među kojima je devet maloletnica, rekla je Popović Ivković.

(Fotografija iz arhive JUGpressa)

PodeliteClick to share on Facebook (Opens in new window)Kliknite ovdje za dijeljenje na Twitteru (Opens in new window)Kliknite za slanje emaila prijatelju (Opens in new window)Click to share on Skype (Opens in new window)

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.