Antikviteti neprocenjive vrednosti zaplenjeni kod Dimitrovgrada

Izvor: JužneVesti.com, 15.Nov.2019, 13:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antikviteti neprocenjive vrednosti zaplenjeni kod Dimitrovgrada

Delovi jevrejske svete knjige Tore, za koje u Upravi carina kažu da su neprocenjive vrednosti, otkriveni su na Graničnom prelazu Gradina. Antikviteti će biti podvrgnuti detaljnoj analizi kako bi se utvrdila njihova originalnost.

Svitci iz Svete knjige pronađeni su u "folksvagen turanu" nemačkih registracija, a dvojica putnika odgovorila su carinicima da nemaju šta da prijave za carinu.

Zahvaljujući opravdanoj sumnji carinskih službenika, deo svetske kulturne baštine >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << je spašen i sačuvan od dalje preprodaje na crnom tržištu - kažu u Upravi carina.

Carinicu su detaljnom kontrolom, najpre u kaseti ispod sedišta iza servisne knjižice automobila, pronašli kesu u koju je bila umotana cilindrična bakarna futrola koja je od starosti i patinirala. U Upravi carina kažu da su antikviteti neprocenjive vrednosti; foto: Uprava carina

U njoj je pronađen svitak ispisan jevrejskim pismom, a carinicu su posumnjali da se radi o delovima jevrejske svete knjige i nastavili da pretražuju automobil.

U prtljagu u kesi punoj polovne garderobe, pronašli su i kutiju od impregnirane goveđe kože ukrašenu poludragim kamenjem koja je bila umotana u jednu majicu. Bogato ukrašena kutija sama po sebi predstavlja dragocenost koja se u praksi retko sreće, a kada su carinici pažljivo otvorili mali katanac kojim je bila osigurana, u njoj su zatekli još jedan svitak za koji takođe postoji osnovana sumnja da se radi o delu jevrejskog svetog spisa Tore - kažu u Upravi.

Iz Jevrejske zajednice u Beogradu im je potvrđeno da su pronađeni delovi Tore, ali da bi se pouzdano utvrdilo da li je reč o originalima, neophodno je da neobični antikviteti budu podvrgnuti detaljnom veštačenju.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.