Izvor: JužneVesti.com, 04.Dec.2019, 22:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambasador SAD: Ako Vlada želi da bude legitimna, izborni uslovi treba da budu fer

Novi ambasador Sjedinjenih Američkih Država Entoni Godfri u emisiji “15 minuta” smatra da bojkot mnoge birače lišava mogućnosti da iskažu svoje mišljenje i da ni to nije fer. Neprikladno je za američkog ambasadora ili stranu ambasadu, smatra Godfri, da bude posrednik u dijalogu oko izbora, kao i da nije uloga međunarodne zajednice da nastupa kao politički akter u Srbiji.

Da Vlada koja želi da bude viđena kao legitimna, treba da osigura fer izbore kojim dolazi na >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << vlast, smatra novi ambasador SAD.

Moje viđenje je da bojktovanje izbora lišava mnoge glasače da izraze svoje mišljenje. Mislim da to nije fer i da nije produktivno. Više bih voleo da ti ljudi (političari) imaju priliku da slobodno izraze svoje mišljenje kroz učešće u televizijskim emisijama da bi direktno predstavili glasačima šta su njihovi ciljevi za Srbiju, kako bi glasači mogli da donesu ispravnu odluku - kaže Godfri.

Dodaje i da je SAD zabrnut zbog “okruženja” u kom će se odvijati izbori i da su taj stav preneli i Vladi Srbije.

Blisko sarađujemo sa misijom OEBS-a i očekujemo da će Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava poslati posmatračku misiju čim se raspišu izbori. Moje očekivanje je da će oni biti kritički nastrojeni o predizbornom okruženju. Moje viđenje je da, ukoliko Vlada želi da bude viđena kao legitmna, trebalo bi da osigura da izbori koji donose vlast treba da budu fer. Više legitimiteta koji Vlada ima nosi i više autoriteta - ukazuje Godfri.

Šta ambasador Godfri ima da kaže o ruskom uticaju u Srbiji, o stanju demokratije, građanskih i medijskih sloboda, kao i o budućem rešavanju statusa Kosova i dvojici američkih predstavnika, pogledajte u emisiji “15 minuta”.

Nastavak na JužneVesti.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Godfri: Ako vlada želi da bude legitimna treba da osigura fer izbore

Izvor: Danas, 05.Dec.2019, 17:57

Američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri rekao je da su SAD zabrinute okruženjem u kojem će se odvijati izbori u Srbiji ocenivši da vlada koja želi da bude smatrana legitimnom, treba da osigura fer izbore.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.