Agregati i paketi pomoći za ugrožene stanovnike Medveđe

Izvor: JužneVesti.com, 18.Jan.2021, 17:49

Agregati i paketi pomoći za ugrožene stanovnike Medveđe

Oko 250 domaćinstava bez struje je u Opštini Medveđa, a kako kažu u ovoj lokalnoj samoupravi, u osposobljavanju elektomreže angažovane su ekipe iz cele Srbije. Opštinama na jugu Srbije koje imaju problema u snabdevanju strujom, republički Štab za vanredne situacije ustupio je agregate.

Ledene kiše i sneg ostavili su stanovnike pojedinih sela u Topličkom i Jablaničkom okrugu bez struje već nekoliko dana. Teška situacija je u Medveđi, a kako kažu u Opštini, krenulo >> Pročitaj celu vest na sajtu JužneVesti.com << je sa sanacijom mreže i do sada je popravljeno 8 trafostanica.

Pored radnika Distribucije Medveđa koji ulažu napore da što pre omoguće nesmetano napajanje električnom energijom sela u ekstremnim uslovima, u pomoć priskaču i meštani koji su se uključili kako bi što pre raščistili puteve od popadalih stabala i omogućili električarima prilaz do elekrične mreže.

Na sednici Štaba za vanredne situacije opštine Medveđa doneta je Odluka da zbog pričinjene štete na putnoj infrastrukturi usled izlivanja i poplava, kao i velikih oštećenja na elektro-distributivnoj mreži, potrebno hitno nabaviti pakete sa osnovnim životnim namirnicama za pomoć ugroženom stanovništvu opštine Medveđa, kao i agregate za meštane koji su najduže bez struje - kažu u Opštini.

Dok volonteri pripremaju pakete pomoći koji su obezbeđeni novcem iz budžeta, deo je donirala i Privredna komora Srbije, a predsednik Opštine Nebojša Arsić zahvalio se radnicima Elektrodistribucije i meštanima koji zajedničkim naporima rade na prevazilaženju vanredne situacije koja je zadesila ovaj kraj. Ekipe iz cele Srbije na terenu; foto: Opština Medveđa

Pomoć je stigla i u vidu agregata za struju i terenskog vozila za Dom zdravlja u Medveđi, kako bi lekarske službe mogle da dospeju do zavejanih sela - kaže Arsić.

Pored JKP Obnove iz Medveđe, koja je zadužena za zimsko održavanje puteva, uključeni su i dodatni izvođači, pa raščićavanje ide po planu, uveravaju iz Opštine.

Posebno me raduje što su ekipe pustile struju na repetiroru Đoravica i Rasovača gde ćemo napokon dobiti i mobilnu telefoniju i televizijski signal. Mi smo non-stop sa ekipama na terenu i očekujem da ćemo već od sutra imati znatno povoljniju situaciju - kaže predsednik Opštine.

Pre problema sa snabdevanjem strujom, jug Srbije zadesile su i velike poplave, a problemi stanovnika ovog dela Srbije bili su i tema republičkog Štaba za vanredne situacije.

Republički štab je naložio štabovima za vanredne situacije lokalnih samuoprava da nastave da prate stanje na terenu i preventivno deluju u cilju zaštite stanovništva i materijalnih dobara, a načelnik Luka Čaušić kaže da je vanredna situacija na snazi na teritoriji 23 lokalne samouprave, pet gradova i 18 opština.

Padavine su izazvale probleme u snadbevanju potrošača električnom energijom, zbog čega je Sektor za vanredne situacije, na zahtev opštinskih štabova, ustupio na korišćenje 41 agregat za pomoć stanovništvu koje je ostalo bez struje u Zaječaru, Prokuplju, Kuršumliji, Leskovcu i Medveđi - rekao je Čaušić.

Podsetimo, agregati ugroženom stanovništu podeljeni su i u Topličkom okrugu.

Nastavak na JužneVesti.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JužneVesti.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JužneVesti.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.