Jelena Janković
Jelena Janković

Jelena Janković poznatija svima kao Džej Džej je srpska teniserka rođena 28. februara 1985. godine u Beogradu. Njenu porodicu čine majka Snežana, otac Veselin, i braća Stefan i Marko.

U dosadašnjoj karijeri je zabeležila preko 600 pobeda i najveći broj trijumfa za reprezentaciju Srbije. Jedna je od tri teniserke koje su bile broj jedan i u juniorskoj i u seniorskoj konkurenciji.
Tenis je počela da trenira u Crvenoj Zvezdi sa devet godina. Sa jedanaest godina osvojila je državno prvenstvo u konkurenciji do 12 godina. Prvo je trenirala sa Acom Simićem, a zatim u Teniskoj akademiji Nika Boletijerija koji je trenirao svetski poznate teniserke sestre Vilijams, Mariju Šarapovu, Moniku Seleš.

Jelena živi u Dubajiu i od avgusta 2008. godine je provela 18 nedelja na prvom mestu Vta teniske rang liste. Kao treće dete u porodici tenis je zavolela kao dete i odmah se latila reketa. Pokazala se kao jedna od najboljih naših teniserki, pred njom je bila zagarantovana sjajna budućnost. Kao junior je osvojila Australian Open 2001. godine, a najveći uspeh kao profi teniserka joj je bilo finale Us open 2008. godine kada je teškom borbom poražena od Serene Vilijams. Jelena Janković je svoje prve korake načinila na Vta turnirima 2004. godine, te godine je osvojila svoju prvu Vta titulu u Budimpešti.

Jelena Janković usled velikih turnira i borbi ne želi da stalno razmišlja o tenisu, pa se u slobodno vreme bavi modom i dizajnom, pojavljuje se na društvenim događanjima, a i završila je ekonomiju u Beogradu. Bila je proglašena za najbolju teniserku na svetu i to je velika čast za zemlju Srbiju. Bilo je to vreme kada su se na svetskoj sceni tenisa pojavili veliki i brojni svetski teniseri, poput nje, Ane Ivanović, Novaka Đokovića, Nenada Zimonjića, i svi su imali pobede u svetu.
Imala je period kada je igrala nešto slabije, i pala je na osmo mesto svetske rang liste, posle toga je nastavila sa još jačom borbom i danas igra najbolje što može, druga je igračica u svetu s dobrim izgledima da ponovo postane prva jer je trenutno na listi Serena Vilijams ta koja dobija sve pobede. Karijera i uspeh Jelene Janković je klasičan i tipičan primer za uspeh tenisera iz bivše Jugoslavije. Uz mnogo talenta i podrške porodice i bez pravih uslova za treniranje postala je najbolja.
Osvajala je brojne turnire i sve svoje uspehe najviše zahvaljuje porodici, prvenstveno majci koja je i prati na putovanjima. Jelena igra desnom rukom i to dvoručni bekhend.

Jelena Janković je uspela da ostane po dve nedelje na Vta listi teniskoj dva puta kao najbolja i prva teniserka sveta, još uvek nije osvojila Grend slem turnir ali je dostigla polufinale Otvorenog prvenstva Australije kao i Otvorenog prvenstva Francuske, bila je jedna od najboljih na prvenstvu u Americi, zajedno sa Škotom Džejmijem Marijem osvojila je Vimbldon 2007. godine u konkurenciji mešovitih parova.

Jelena je poznata kao jedna od najkonstantnijih igračica jer je među najboljih deset na Vta listi bila više od četiri godine. Jedna je od samo tri teniserke koje su bile broj jedan na svim takmičenjima, kao i jedna od sedam koje su pobedile obe sestre Vilijams, na istom turniru.

Na terenu je ozbiljna i fokusirana a privatno je nasmejana i duhovita. Ona je divna, voli da uživa u malim stvarima i da sreću deli sa prijateljima.


Stranica: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9
U Savetu Filmskih susreta glumci Petar Benčina, Viktor Savić, ali i zaposleni u javnim ustanovama

U Savetu Filmskih susreta glumci Petar Benčina, Viktor Savić, ali i zaposleni u javnim ustanovama

Savet Filmskih sureta u naredne dve godine, ako usvoje odbornici Skupštine Niša, trebalo bi da čine direktor NKC-a Srđan Savić, glumac i istaknuti član SNS-a Rastko Janković, potom glumac i reditelj Fuad Tabudžić, poznati glumci Viktor Savić i Petar Benčina, kao i radnica u Komunalnoj policiji Jelena Živadinović, sekretarka Skupštine Niša Svetlana Kitić, Marija Ćirić, savetnica u Gradskoj upravi za organe grada i Jelena Tomić, organizatorka poslova u JKP Naissus..

Izvor: JužneVesti.com, 23.Apr.2024, 09:42

Detaljnije >>

Biblioteka grada Beograda: Svi smo u biblioteci

Povodom Svetskog dana knjige, Biblioteka grada Beograda u Pozajmnom odeljenju organizovaće akciju „Svi smo u biblioteci“ u utorak, 23. aprila 2024. Od 12.00 do 13.00 poznate ličnosti radiće kao bibliotekari. U akciji učestvuju glumci Jovan Jovanović, Branka...

Izvor: DANuBeogradu.rs, 22.Apr.2024, 13:10

Detaljnije >>

Sa ovim sportistom je Bojanina sestra bliznakinja BILA U BRAKU: Zbog nje je ostavio Jelenu Bin Drai, a šuškalo se i da je POZNATA ZVEZDA GRANDA BILA TRUDNA SA NJIMA

Voditeljka Bojana Janković (bivše Nikolić), koja se proslavila kao voditeljka Pinkove kultne emisije "City", pronađena je mrtva u stanu u Beogradu.

Izvor: Blic, 20.Apr.2024, 07:21

Detaljnije >>

Jelena Janković živi daleko od očiju javnosti i promenila je imidž do neprepoznatljivosti

Od kako je završila svoju sportsku karijeru, proslavljena srpska teniserka Jelena Janković živi život daleko od očiju javnosti. Ipak, bivša teniserka je odlučila da nedavno da intervju slovenačkim medijima, koji je privukao veliku pažnju. Tom je prilikom govorila između ostalog i o karijeri, Novaku Đokoviću, ali i razlogu zbog kog ne govori za srpske medije. Pored svega, primetan je i nešto drugačiji imidž bivše teniserke. Naime, Jelena je promenila frizuru i ona je u dobroj meri...

Izvor: Luftika.rs, 13.Apr.2024, 09:05

Detaljnije >>

Predstava o Lepoj Breni i raspadu Jugoslavije u Domu Vojske u Nišu

Predstava o Lepoj Breni i raspadu Jugoslavije u Domu Vojske u Nišu

Popularnost jedne od najvećih zvezda bivše Jugoslavije, tragični raspad nekadašnje države i nesretne sudbine njenih građana biće predstavljeni u muzičko-plesno-dramskom spektaklu Lepa Brena project koji će biti izveden u utorak, 14. maja u Domu Vojske u Nišu. Pet lica Lepe Brene prikazale su glumice Aleksandra Janković, Jelena Ilić, Tijana Marković i Jovana Gavrilović, kao i Vlada Aleksić. Karte su u prodaji po cenama od 1.300 i 1.500 dinara.. Lepa Brena - jedan...

Izvor: JužneVesti.com, 09.Apr.2024, 13:29

Detaljnije >>

Retko imamo priliku da ih vidimo: Ovo su braća Jelene Janković (FOTO)

Retko imamo priliku da ih vidimo: Ovo su braća Jelene Janković (FOTO)

Braća Jelene Janković nepoznanica su za javnost

Izvor: Story, 06.Apr.2024, 21:02

Detaljnije >>

Ko je Branko Barać, doktor sa kojim Jelena Janković ima dete: Misterija od života bivše teniserke, za sve je "kriv" Đoković

Jelena Janković potpuno se povukla iz javnosti otkako je završila karijeru. Početkom aprila nekada najbolja teniserka sveta...

Izvor: Sportal.rs, 01.Apr.2024, 05:41

Detaljnije >>