Cena struje nedovoljna za razvoj elektroenergetskog sistema (AUDIO)

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Okt.2018, 15:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cena struje nedovoljna za razvoj elektroenergetskog sistema (AUDIO)

Često se u javnosti, pogotovo uoči zimske sezone i posle posete predstavnika međunarodnih finansijskih institucija, postavlja pitanje nerealno niskih cena električne energije u Srbiji, dok se skoro nikada ne iznosi argument da jeftina struja predstavlja određenu komparativnu prednost za domaću industriju. Viši rukovodioc Dilojta Srbija Željko Marković objašnjava da li srpska elektroprivreda može da funkcioniše uz ovakve cene kilovat- časa.

"Redovno funkcionisanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je moguće sa ovom cenom, ali kada je reč o nekim dalekosežnim potezima, cena je nedovoljna", kaže Marković i dodaje da je važno pitanje kako proširiti tržište kada se ima u vidu da je cena nestimulativna za konkurente koji bi možda želeli da uđu na naše tržište električne energije.

On je istakao da je važno da država kroz Uredbu o energetski ugroženom kupcu pomogne građanima koji ne mogu da plate struju.

"Kada je reč o tržišnoj ceni električne energije, građani u proseku plaćaju od 28 do 29 evra po megavat satu, dok je cena na tržištu u rasponu od 47 do 50 evra", objašnjava Marković.

On je istakao da je Elektroprivreda Srbije imala velikih problema kad je reč o obnovi sopstvene infrastrukture posle katastrofalnih posledica NATO bombardovanja, te da su ti problemi kao i način poslovanja uticali da EPS nije uspeo da izraste u kompaniju od regionalnog značaja.

Kada je reč o procenama Svetske banke da bi Srbija uskoro mogla da postane uvoznik električne energije, Marković smatra da bi izgradnja novih kapaciteta (blok B u Kostolcu), kao i pojačana izgradnja obnovljivih izvora mogli da omoguće da EPS ne postane neto uvoznik.

"Mišljenja sam da je interesantna primena malih izvora obnovljive energije u samoj distributivnoj mreži, tj. na krovovima kuća individualnih vlasnika, što je ideja koju smo na naučnim skupovima predlagali resornom ministarstvu", kaže Marković i dodaje da je procena da bi se na taj način obezbedilo još 100 do 150 megavata instalisane snage, te da bi to bio značajan doprinos trenutnoj energetskoj situaciji.

"Sa druge strane, omogućilo bi se smanjenje gubitaka u distributivnoj mreži jer bismo jedan deo proizvodnje izmestili na samo mesto potrošnje", zaključuje Marković.

Emisiju "Biznis kompas" možete u celosti poslušati OVDE
Pogledaj vesti o: Jeftina struja

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.