Jeep će možda ipak odustati od imena Cherokee?

Izvor: B92, 05.Mar.2021, 15:24

Jeep će možda ipak odustati od imena Cherokee?

Apel poglavice plemena Čiroki možda i urodi plodom.

Vrhovni poglavica plemena Čiroki, Čak Hoskin mlađi, zatražio je u februaru od američkog proizvođača automobila Jeep da više ne koriste oznaku "Cherokee" na svojim terencima.

"Mislim da je došlo vreme i za korporacije i za timove u kolektivnim sportovima u SAD da povuku iz upotrebe imena, slike i maskote američkih starosedelaca koje koriste za svoje proizvode i sportska takmičenja. Siguran >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sam da je to što čine dobronamerno sa njihove strane, ali nama se ne odaje počast tako što ćete ime našeg plemena izlepiti po bokovima automobila", izjavio je tada Hoskin.

Iako Jeep u prvom odgovoru na ovaj zahtev nije pokazao želju da preispita svoju odluku o upotrebi oznake Cherokee, izgleda da su se stvari u međuvremenu pomerile sa mrtve tačke.

Nakon što se u medijma proširila vest o zahtevu vrhovnog poglavice Hoskina, reagovao je prvi čovek kompanije Stellantis - vlasnika brenda Jeep, Karlos Tavares.

On je ostavio mogućnost da se ovo pitanje reši na zadovoljstvo obe strane, ali nije precizirao kada bi se to moglo dogoditi.

Tavares je u intervjuu za Wall Street Journal izjavio da "ako postoji problem oko imena, kompanija će ga rešiti".

"U ovoj fazi ne znam da li postoji stvarni problem", kazao je Tavares.

"Spremni smo da o tome razgovaramo sa odgovarajućim ljudima i bez posrednika".

U nedavnom, naknadnom intervjuu za Automotive News, poglavica Hoskin rekao je da je Jeep stupio u kontakt sa njim, ali da se činilo da, uz dužno poštovanje, odbija da odustane od imena Cherokee.

Ipak je izgledao optimistično.

"Takođe su ostavili otvorena vrata za dalje razgovore, kao i mi", rekao je Hoskin i dodao da misli da je to bio dobar razgovor.

Jeep Cherokee je prvi put predstavljen 1974, dok se Grand Cherokee, modernijeg izgleda, pojavio 1993. Model Cherokee je u SAD promenio ime 2001. godine, ali je taj naziv ponovo vraćen 2013. na novoj generaciji ovog automobila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Jeep će možda ipak odustati od imena Cherokee?

Izvor: Nezavisne Novine, 06.Mar.2021, 14:52

Apel poglavice plemena Čiroki možda i urodi plodom.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.