Srbi i vojnici KFOR-a povređeni u sukobima na graničnom prelazu

Izvor: Southeast European Times, 27.Sep.2011, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi i vojnici KFOR-a povređeni u sukobima na graničnom prelazu

KFOR i srpski demonstranti sukobili su se na jednoj od barikada u blizini graničnog prelaza Jarinje, koji Srbi blokiraju protestujući zbog raspoređivanja kosovskih carinika.

27/09/2011

Linda Karadaku i Igor Jovanović za Southeast European Times iz Prištine i Beograda – 27.9.2011.

Najmanje deset osoba povređeno je u utorak (27. septembra) u sukobima između lokalnih Srba i pripadnika KFOR-a >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << na prelazu Jarinje na severnom Kosovu.

Dok su vojnici pokušavali da sklone barikade koje su Srbi postavili u julu u blizini graničnih prelaza, okupljeni su bacali Molotovljeve koktele i kamenice. KFOR je odgovorio gumenim mecima i suzavcem.

Portparol mirovnih snaga NATO-a Kaj Gudenoge rekao je da su četiri vojnika ranjena nakon što je na njih bačena bomba ručne izrade. Prema njegovim rečima, jedan je teško ranjen i evakuisan je helikopterom.

Srpski predstavnici i KFOR izneli su različite verzije o tome kako je sukob počeo. Srbi tvrde da je njihov protest bio miran, a KFOR kaže da su na vojnike bačene kamenice i da su bili primorani da reaguju.

„Reagovali smo u samoodbrani, ako oni pucaju, mi uzvraćamo. Reagovaćemo u samoodbrani u zavisnosti od ponašanja okupljenih. Reagujemo u zavisnosti od okupljenih“, rekao je Gudenoge za SETimes.

U međuvremenu, direktor bolnice u Kosovskoj Mitrovici Milan Jakovljević izjavio je za SETimes da je šest ranjenih Srba primljeno u bolnicu sa „ranama nanetim borbenom municijom“.

Tenzije na prelazu Jarinje su velike od ponedeljka popodne, kada je KFOR uklonio jednu od barikada koje drže Srbi. Demonstranti su reagovali postavljanjem novih blokada i sopstvenim telima su onemogućili pristup KFOR-u.

Mada je noć protekla mirno, u utorak ujutru KFOR je bacio suzavac na okupljene Srbe i uhapsio nekoliko njih, nakon čega je upotrebio mehanizaciju da ukloni neke od barikada. Međutim, Srbi su se vratili na prelaz, postavili nove blokade i u vreme incidenta na barikadama je bilo oko 1.000 Srba.

U Briselu u utorak treba da se održi nova runda razgovora između Beograda i Prištine. Na pitanje SETimesa da li će razgovori biti otkazani zbog događaja u Jarinju, šef srpskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović odgovorio je da situacija na terenu „otežava dijalog“.

„Neki pokušavaju da učine sve da nateraju Beograd sa se povuče iz dijaloga, nakon čega bi bio optužen da ne želi miroljubivo rešenje kosovske krize.“

EULEKS je rekao da barikade treba da se uklone i da je akcija izvedena u utorak bila zajednička akcija KFOR-a i EULEKS-a. Portparolka EULEKS-a Irina Gudelević ukazala je da barikade treba ukloniti jer su one prepreka slobodnom kretanju ljudi i robe.

EULEKS je bio prisutan na prelazu zajedno sa kosovskom policijom i carinicima.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.