Privrednici blokirali pojedine puteve na severu Kosova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Dec.2012, 12:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Privrednici blokirali pojedine puteve na severu Kosova

JARINJE, BEOGRAD -

Privrednici sa severa Kosova blokirali su jutros oko 10 sati neke od glavnih saobraćajnica u ovom delu pokrajine uključujući i integrisani prelaz Jarinje. Blokada će, kako je najavljeno, trajati do 12 sati.

Privrednici iz Leposavića su putničkim automobilima došli do integrisanog prelaza Jarinje i blokirali saobraćaj preko ovog prelaza.

Na putu Raška - Leposavić kod Jarinja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << već su stvorene duge kolone automobila.

Takođe je blokiran magistralni put Priština - Leposavić - Raška u mestu Rudare kod Zvečana.

Privrednici su tamo svojim automobilima preprečili put i zaustavili saobraćaj.

U blokadi je i par ulica u Kosovskoj Mitrovici, a blokada je postavljena kod glavnog ibarskog mosta u ovom gradu.

Iako je bilo najavljeno da će biti blokiran i put RIbarići - Zubin Potok kod prelaza Brnjak, saobraćaj preko ovog prelaza se odvija neometano i nije blokiran.

Vulin: Razumljivo nezadovoljstvo

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin izjavio je danas da razume zabrinutost i nezadovoljstvo privrednika sa severa pokrajine, ukazujući da je problem u ograničenju robe od 3,5 tona.

Vulin je novinarima u Palati Srbija rekao da se nada da će protesti biti mirni i da neće biti usmereni protiv Vlade Srbije i građana Srbije.

Srbija će poštovati ono što je dogovoreno u Briselu, ali problem je što će prevoz 3,5 tone kisele vode na Kosovo prouzrokovati da njena cena bude veća nego u Beogradu, što nije normalno, ocenio je Vulin.

Vulin je ukazao da je akcizna roba svuda u svetu nafta, cigarete i alkohol, a za Prištinu je sve akcizna roba zato što nemaju privredu.

Ta takozvana država je ekonomski neodrživa, rekao je Vulin i dodao da će se verovatno o tome razgovarati na seledećem sastanku premijera Ivice Dačića i Hašima Tačija u Briselu.

Na poslednjem sastanku, održanom u Kosovskoj Mitrovici privrednici sa severa Kosova izrazili su nezadovoljstvo postignutim dogovorima u Briselu uz tvrdnju da bi njihova primena dovela do povećanja cena robe i moguće nestašice.

Jedna od najvećih zamerki privrednika sa severa Kosova na dogovor o režimu prelaska prelaza Jarinje odnosi se na uvoz akcizne robe koja ne može biti uvežena, ukoliko je njena težina uključujući i transportno vozilo iznad 3,5 tone.

U Kosovskoj Mitrovici ne rade radnje za vreme održavanja protesta privrednika.

Na integrisanom prelazu Jarinje prošlog četvrtka zvanično je počeo da važi dogovor radnih grupa Beograda i Prištine o režimu prelaska robe na integrisanih prelazima prema kojem vozila sa robom na koju se ne plaća akciza mogu bez carinjenja da ulaze na sever Kosova kao i akcizna roba do 3,5 tona.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Srbi blokirali puteve na severu Kosova

Izvor: Mondo, 24.Dec.2012

Privrednici sa severa Kosova blokirali su jutros oko 10 sati neke od glavnih saobraćajnica u ovom delu pokrajine uključujući i integrisani prelaz Jarinje. Blokada će, kako je najavljeno, trajati do 12 sati...Privrednici iz Leposavića su sa putničkim automobilima došli do integrisanog prelaza Jarinje...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.