Na Jarinju i Brnjaku specijalne jedinice Rosu oduzimaju srpske tablice, bačen suzavac na građane koji protestuju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Sep.2021, 08:05

Na Jarinju i Brnjaku specijalne jedinice Rosu oduzimaju srpske tablice, bačen suzavac na građane koji protestuju

Specijalne jedinice kosovske policije Rosu raspoređene su jutros na dva administrativna prelaza - Jarinju i Brnjaku.

Na ta dva administrativna prelaza raspoređeno je oko 20 vozila specijalne jedinice Rosu, od čega više od 10 blinidiranih.

Veliki broj Srba iz Gračanice i okolnih srpskih sela je i na prelazu Merdare kako bi izvadili probne tablice, javlja reporter Kosovo onlajna.

Da bi se izvadile >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << probne tablice neophodno je da se uđe automobilima u centralnu Srbiju kako bi kosovska policija evidentirala ulaz i izlaz.

Službenik kosovske policije potvrdio je za Kosovo onlajn da se od sutra privremene tablice mogu izvaditi u opštinskim registracionim centrima.

Od sutra privremene tablice i u centrima za registraciju vozila

Građani Kosova i Metohije od sutra 21. septembra mogu da preuzmu privremene tablice u svim centrima za registraciju vozila, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija.

U saopštenju se napominje da građani koji na izlazu iz KiM idu ka centralnoj Srbiji mogu da koriste srpske tablice, ali da na ulazu i u saobraćaju unutar KiM moraju da koriste privremene tablice "RKS", prenosi Kossev.

"U cilju nastavka informisanja javnosti i istovremenog omogućavanja slobodnog kretanja građana, nakon isteka sporazuma od 14. septembra 2016. godine, obaveštavamo građane da pored mogućnosti preuzimanja privremenih tablica Republike Kosovo na svim graničnim prelazima, od sutra u podne tablice mogu preuzeti i u svim centrima za registraciju vozila u Republici Kosovo", naveo je MUP.

Na prelazima Jarinje, Brnjak kao i na Merdaru od jutros je počela primena recipročnih mera vlade u Prištini za automobile sa srpskim registarskim oznakama koji ulaze na Kosovo.

Vozači su tom odlukom primorani da sa automobila skinu registarske oznake Republike Srbije i postave privremene "RKS" tablice koje koštaju pet evra i važe dva meseca.

Policija zaustavlja vozila sa srpskim tablicama i upozorava vozače da imaju rok od pet dana da izvade privremene tablice.

Vozači su tom odlukom primorani da sa automobila skinu registarske oznake Republike Srbije i postave privremene "RKS" tablice koje koštaju pet evra i važe dva meseca.

Na prelazima Jarinje, Brnjak kao i na Merdaru od jutros je počela primena recipročnih mera vlade iz Prištine za automobile sa srpskim registarskim oznakama koji ulaze na Kosovo.

Vozači su tom odlukom primorani da sa automobila skinu registarske oznake Republike Srbije i postave privremene "RKS" tablice koje koštaju pet evra i važe dva meseca.

Kosovska policija potvrdila je sinoć da se u blizini administritivnog prelaza Jarinje postavljaju kontejneri, navodeći da je cilj te akcije poboljšanje infrastrukture, odnosno uslova za rad policijskih službenika.

Kosovska policija u Brnjaku bacila suzavac na okupljene

Kosovska policija ispalila je nekoliko patrona suzavca na okupljene građane kod prelaza Brnjak i oni su se povukli nekoliko desetina metara, prenosi portal Kosovo onlajn.

U ovom trenutku situacija u Brnjaku je napeta, ali mirna i ljudi se sada u većem broju okupljaju, a trenutno ih je nekoliko stotina.

Kako kažu, čvrsti su u odluci da ne napuste svoja mesta dok se sporna uredba Vlade Kosova ne povuče.

Specijalne jedinice kosovske policije ne dozvoljavaju novinarima da priđu administrativnom prelazu Brnjak, pa se za sada ne može saznati više detalja o događajima na licu mesta.

Kako javljaju sagovornici Kosova onlajn, trenutno je na magistralnom putu u pravcu Branjaka mirno, ali napetost je ogromna.

KFOR: Bezbednosna situacija stabilna

Bezbednosna situacija je stabilna, naveo je danas Kfor za Kosovo onlajn odgovarajući na pitanje da li Kfor prati aktuelnu situaciju i da li će ukoliko bude neophodno rasporediti svoje jedinice u cilju smirivanja situacije na severu Kosova i Metohije.

"Bezbednosna situacija je stabilna. Kfor nastavlja da sprovodi svoje aktivnosti u skladu sa svojim mandatom UN - proisteklim iz Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine, kako bi obezbedio bezbedno i zaštićeno okruženje i slobodu kretanja za dobrobit svih zajednica koje žive na Kosovu ", naveli su iz Kfora za Kosovo onlajn.

MUP u Prištini apeluje da se ne koriste administrativni prelazi Brnjak i Jarinje

Ministarstvo unutrašnjih poslova u Prištini apelovalo je na građane južne srpske pokrajine da ne koriste administrativne prelaze Brnjak i Jarinje već druge administrativne prelaze, a zbog mogućih prepreka koje mogu na putu da se pojave.

Ministarstvo je dodalo i da građani koji putuju u centralnu Srbiju mogu da koriste srpske registarske tablice, ali da na teritoriji takozvanog Kosova moraju da koriste privremene tablice na kojima piše RKS, piše Gazeta ekspes.

Simić: Međunarodna javnost da ohladi usijane glave u Prištini

Predstavnici Srpske liste od jutros insistiraju na međunarodne predstavnike da svojom reakcijom "ohlade usijane glave" u Prištini kako ne bi došlo do dalje destabilizacije u južnoj srpskoj pokrajini, izjavio je potpredsednik Srpske liste Igor Simić.

ROSU sa dugim cevima na Jarinju pretresa građane

Pripadnici specijalne jedinice Rosu od jutros na prelazu Jarinje pretresaju građane koji su se pešice uputili ka centralnoj Srbiji, jer drugačije ne mogu da pređu.

Prelaz je blokiran u oba pravca, a nezadovoljni Srbi sa severa Kosova okupili su se na Jarinju kako bi izrazili protest zbog odluke prištinskih vlasti da uvede recipročne mere prema Srbiji i naloga da sva vozila sa srpskim registarskim tabicama pri ulasku na Kosovo moraju da stave probne kosovske tablice, prenosi Kosovo onlajn.

Kosovska policija je još juče u tu svrhu na prelazima instalirala nekoliko montažnih kontejnera, a od jutros su prelaze Brnjak i Jarinje zaposeli i pripadnici specijalne policijske brigade Rosu, koji se prema informacijama sa terena nalaze raspoređeni širom severa Kosova.

Sa Srbima okupljenim na Jarinju nalaze se i predstavnci Srpske liste, koji su zatražili od Beograda i međunarodne zajednice da im pomogne u rešavanju ovog problema.

Gostujući na Tanjug TV, Simić je rekao da od Prištine nisu dobili zvanični odgovor zašto su od jutros specijalne jedinice ROSU na administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje.

Istakao je da se tim jednostranim potezom Prištine ugrožava mir na severu KiM i da su desetine blindiranih vozila i naoružanih specijalaca na administrativnim prelazima "udarac na svaku sprsku porodicu".

Simić kaže da je cilj Prištine da se Srbima onemogući normlano kretanje i da im se oduzmu oznake sa srpskim registarskim tablicama.

Zbog takvog poteza Prištine, Simić kaže da se na Brnjaku okupilo između 120 i 130 putničkih vozila i Srba, a na Jarinju više od 330 vozila i više stotina građana koji su "besni i ogorčeni i koji negoduju zbog te odluke".

Apelovao je na građane da ostanu suzdržani i da ne reaguju na provokacije.

Naglasio je da se na taj način Srbima oduzima pravo na slobodno kretanje i podsetio da sve što je potrebno za normalan život građana na severu KiM dolazi iz centralne Srbije - lekovi, hrana, a više od 50 zdravstvenih vozila ne može normalno da funkcioniše i ne mogu da pruže adekvatno lečenje.

Simić je kazao da se takvom odlukom i jedostranim potezom Prištine kriše svi sporazumi iz Brisela.

"Još nemamo odgovor Prištine, nemamo reakcije međunarodnih predstavnika, naročito iz EU koji su posredovali u dijalogu između Beograda i Prištine i koji su Srbima garantovali da će kroz dijalog imati normalan život", rekao je Simić.

Istakao je da srpska strana ostaje pri tome da se svi problemi rešavaju razgovorom i dogovorom.

Rakić na Jarinju pozvao Vučića da reaguje

Predsednik Srpske liste Goran Rakić pozvao je danas sa administrativnog prelaza Jarinje predsednika Srbije Aleksandra Vučića da pomogne Srbima na KiM posle dolaska jedinica Rosu i početka oduzimanja srpskih registarskih tablica.

Rakić je pozvao Vučića da pomogne narodu i da reaguje u skladu sa mogućnostima.

Kako je izjavio, ovo nije akcija, već reakcija na ono što je uradila Priština.

"Pozivam sve okupljene da budu uzdržani, a takođe i Prištinu da ne podiže tenzije. Ovo je direktna pretnja narodu, koji brine kako će obezbediti hleb svojoj deci. Obavestili smo i specijalnog izaslanika Miroslava Lajčaka i zatražili pomoć EU. I pozivam predsednika Vučića, Vučiću reaguj", poručio je Rakić.

Na administrativni prelaz Jarinje, gde su se okupili Srbi, pored Rakića su došli i gradonačelnici Leposavića Zoran Todić i Severne Mitrovice Milan Radojević, prenosi Kosovo onlajn.

Petković: Ili će se Briselski sporazum poštovati ili ga neće biti

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je danas da je skandalozno ponašanje Aljbina Kurtija koji od ranog jutra šalje specijalne jedinice ROSU koji su do zuba naoružani sa preko 20 oklopnih vozila na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak kako bi se krenulo sa oduzimanjem i skidanjem srpskih tablica.

Gujon: Srbi na severu KiM uznemireni i u strahu

Direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, francuski humanitarac Arno Gujon izjavio je danas da su Srbi sa severa Kosova izuzetno uznemireni i u strahu od novog nasilja nakon dolaska specijalnih jedinica Rosu na prelaze Jarninje i Brnjak.

"Oklopna vozila prištinskih specijalnih jedinica Rosu su stigla jutros na sever Kosova i Metohije i blokiraju glavni put. Srbi su izuzetno uznemireni i u strahu od novog nasilja", napisao je Gujon na Tviteru.

On je naveo je da će pratiti situaciju i da će u realnom vremenu objavljivati informacije i na franucuskom jeziku.

Petković je poručio Kurtiju da srpski narod neće nemo posmatrati ono što se dešava jer ukidanjem tih tablica se ukida život na severu Kosova i Metohije, ali i da Briselski sporazum nije švedski sto sa kojeg Albanci mogu da uzimaju ono što im odgovara, a da ne poštuju ono što im ne odgovara.

Ili će se taj sporazum poštovati ili ga neće biti, izjavio je Petković za Tanjug.

"Neka dobro zna Aljbin Kurti da srpski narod neće nemo posmatrati ono što se dešava jer ovim ukidanjem tablica se ukida život na severu Kosova i Metohije jer je reč o vozilima koja između ostalog treba da voze naše bolesnike, treba da prevoze našu decu, osnovne životne namirnice", naglasio je direktor vladine Kancelarije.

Prema njegovim rečima, Aljbin Kurti sada želi da proširi svoje delovanje kada je reč o KM, PR, GL i drugim registarskim tablicama, koje izdaje naša policija za prostor Kosova i Metohije, i na nivo centralne Srbije.

Poručio mu je da je Srbija međunarodno priznata država i da on nije taj koji će odlučivati o srpskim registarskim tablicama.

Petković je ukazao i na to da su upravo te registarske oznake one sa kojima naša vozila mogu da idu svuda po Evropi.

Istakao je da se ovde radi o kršenju svih sporazuma i dogovora gde mimo svega onoga što piše u sporazumima Aljbin Kurti sada dovodi oružane snage specijalne jedinice ROSU na sever Kosova i Metohije samo da bi izazivao haos.

"Briselski sporazum i ostali sporazumi dogovoreni u Briselu ne mogu da budu švedski sto sa kojeg Albanci i Aljbin Kurti uzimaju ono šta im odgovara, a ne ispunjavaju šta im ne odgovara. Takvim ponašanjem poslednjih godina i meseci, video sam to i u Briselu, oni kasape Briselski sporazum i sve ostale sporazume", istakao je.

Petković kaže i da će glavna poruka današnjeg razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića i specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka sa srpske strane biti da "ili postoji Briselski sporazum ili ga neće biti".

"Divljaštvo Aljbina Kurtija neće tek tako proći, mi se borimo za mir, stabilnost i borimo se da naš narod na Kosovu i Metohiji ima pravo na život", zaključio je Petković.

Kurti: Tablice nisu naša želja, to je nametnula druge strana

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti tvrdi da oduzimanje srpskih tablica na Kosovu i Metohiji nije bila želja Prištine, već nešto što je nametnuto "s druge strane", misleći na Srbiju, piše Koha.

Kurti je u Skupštini rekao da će, sve dok, kako tvrdi, građani Kosova plaćaju za tablice kada uđu u Srbiju, na snazi biti i obaveza da sva vozila imaju oznaku "RKS".

Rekao je da je kosovska policija danas preduzela "neophodne akcije i konfiskovala sve nevažeće tablice" na administrativnim prelazima.

On je dodao da je 15. septembra istekao sporazum o tablicama postignut u okviru Briselskog sporazuma i naveo da je od tada prestalo izdavanje tablica sa oznakom KS.

"Očekujem da će svi građani ispravno razumeti, danas počinje primena sporazuma koji je Srbija dogovorila sa Evropskom unijom. Registarske tablice nisu naša želja, već to nameće druga strana", rekao je Kurti.

Drecun: Kurti sprovodi svoj plan,nema sumnje - KFOR upoznat

Za predsednika skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun ocenjujući da je akcija kosovskih specijalaca na severu KiM u kojoj se skidaju srpske tablice unapred isplanirana, pa čak i najavljena i dodaje da KFOR mora da obezbedi slobodu kretanja.

Za Drecuna nema dileme da je KFOR upoznat sa kretanjem specijalnih jedinica, u ovom slučaju, kako kaže, radi se o jedinicu NJSO.

"Verovatno je odluka KFOR-a da se ne meša u to zato što je dogovor da oni spreče pojavljivanje pripadnika takozvanih kosovskih bezbednosnih snaga bez saglasnosti srpskog rukovodstva na severu, ali ovo jeste posao za KFOR", ocenio je Drecun za Tanjug.

Drecun navodi da se olako u našoj javnosti prešlo preko izjave predsednika parlamenta Glauka Konjufca da se priprema plan - što efikasnije prisustvo prištinskih institucija na severu Kosovu i da taj plan realizuju predsednik vlade, ministar unutrašnjih poslova, obaveštajne službe.

Drecun podseća da je predsednik plan o skupštine privremenih institucija,izjavio da na severu funkcionišu "paralelne srpske institucije" i one, kako je najavio, treba da budu ugašene.

Drecun smatra da je sve što se sada dešava prvi korak u realizaciji tog plana, ocenjujući da je Kurti slanjem specijalaca na sever Kosova politički odradio ono što je hteo.

"Da može da skida tablice, da onemogućava slobodu kretanja, da brutalno krši Briselski sporazum. Ali, sada ima veći izazov, a to je blokada saobraćajnica koju su sproveli Srbi na severu, braneći svoje pravo na slobodu kretanja", rekao je Drecun.

Upitan da li su ovo provokacije pred posetu Miroslava Lajčaka i da li je sve te aktivnosti obesmišljavaju Lajčakov dolazak i dijalog, Drecun podseća na izjave specijalnog izaslanika EU u kojima on govori da njegov mandat treba da omogući Kosovu uspostavljanje pune kontrole na celoj svojoj teritoriji.

U tom smislu, smatra da je Lajčak posetom Prištini ohrabrio takvo ponašanje Aljbina Kurtija.

Odgovarajući na pitanje da li smatra da će Kurti uspeti u namerama da se zamene srpske tablice, Drecun kaže da je Kurtiju to veoma bitno politički pred predstojeće lokalne izbore.

"On je u više navrata bio prozivan oko te priče o reciprocitetu, da samo govori i ništa ne sprovodi i sada želi da postigne jedan dobar politički poen. To sada radi ovom akcijom, ali pitanje je kakve će sve posledice izazvati ta njegova akcija, šta će se dešavati", rekao je Drecun.

Kako kaže, nema nikakve dileme da je ovakvim potezom Kurti onemogućio bilo kakav napredak u dijalogu, ako do njega dođe, jer on samo postavlja neke prepreke i izaziva incidente.

Drecun smatra da Srbija treba da sprovede značajne aktivnosti na međunarodnom planu, posebno prema NATO i KFOR-u koji, kako kaže, mora da spreči dalju eskalaciju snaga.

"Prosto je neshvatljivo da u vreme kada Lajčak priprema nastavak dijaloga, novi sastanak na vrhu i dolazi u Prištinu, pa u Beograd da se sve to dešava", rekao je Drecun.






Pogledaj vesti o: Brnjak

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

VIDEO: Na Jarinju i Brnjaku raspoređene specijalne jedinice Rosu

Izvor: Radio 021, 20.Sep.2021

Specijalne jedinice kosovske policije Rosu raspoređene su jutros na dva administrativna prelaza - Jarinju i Brnjaku, potvrđeno je Tanjugu.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.