ZLATO IDE U EKVADOR: Karapas nadmudrio Pogačara, Slovencu bronza kao uteha

Izvor: SrbijaDanas.com, 24.Jul.2021, 12:25

ZLATO IDE U EKVADOR: Karapas nadmudrio Pogačara, Slovencu bronza kao uteha

Uzbudljiva trka u Tokiju.

Ekvardorski biciklista Ričard Karapas osvojio je zlatnu medalju u drumskoj trci na Olimpijskim igrama u Tokiju, u kojoj je Tadej Pogačar doneo prvo odličje Sloveniji od početka takmičenja.

Karapas je izuzetno zahtevnu stazu dugu 234 kilometra završio u vremenu od 6:05:26 sati, sa minutom i sedam sekundi prednosti >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u odnosu na Vauta van Erta iz Belgije i Tadeja Pogačara. Van Ert je slovenačkog biciklistu pobedio u foto-finišu u cilju.

Pred Igre u Tokiju, Karapas je ubrajan u najveće favorite za zlato s obzirom na konfiguraciju staze koja je pogodovala specijalistima za uspone. Duž 236 kilometara bicikliste je čekao veliki broj uspona, uključujući i nekoliko na obronke planine Fudži, a u takvim uslovima ekvadorski biciklista se najbolje snašao. Krenuo je u beg od pelotona zajedno sa Amerikancem Brendonom Meknaltijem desetak kilometara do cilja, da bi ga ostavio iza sebe pred poslednjih nekoliko kilometara i potom se nije osvrtao.

¡Richaaaaaarrrdddd! 🇪🇨 🇪🇨🇪🇨🇪🇨🇪🇨🇪🇨

¡Richard Antonio Carapaz,guapo, arriesgado,varón, CAMPEÓN OLÍMPICO! #oro #ciclismoderuta #Tokyo2020 #Carapaz #Ecuador #Plata : Wout van Aert 🇧🇪#Bronce: Tadej Pogačar 🇸🇰

Octavo: Rigoberto Urán 🇨🇴

Vía Caracol Sports pic.twitter.com/IDem4oAFKE

— CaféDeportivo (@CafeDeportiCol) July 24, 2021

Na taj način, Karapas je došao do jednog od najvećih uspeha karijere, među koje se ubraja i trijumf na Điru od pre dve godine. Ekvadorac je, inače, pre samo šest dana zauzeo treće mesto na Tur d’Fransu, sa sedam sekundi zaostatka u odnosu na Pogačara. Takođe je postao tek drugi olimpijski šampion iz Ekvadora, pošto je jedinu prethodnu zlatnu medalju osvojio Džeferson Peres u brzom hodanju na 20 kilometara na Igrama u Atlanti 1996. godine. Peres se 12 godina kasnije okitio srebrom u Pekingu, to je jedina preostala medalja Ekvadora na najvećem sportskom takmičenju.

Nije dobro krenula sezona za Zvezdu - remi s Vojvodinom i poraz od Kairata uneli su nemir na Marakanu, pa bi večeras (21.00) Mladost iz Lučana morala da padne. Kvota na keca je 1,10, a na ponedu domaćina bez primljenog gola (Sigurna pobeda) 1,60. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za Zvezda - Mladost Lučani.

Iza Karapasa devet vozača se borilo za preostala mesta na podijumu, ali kada je došlo do borbe na startno-ciljnom pravcu staze „Fudži spidvej“ niko nije mogao da parira Van Ertu i Pogačaru. Slovenac je tako nastavio sa uspesima, pošto je bronzu prirodao dvema pobedama na najvećoj trci na svetu u poslednjih 10 meseci.

Njih su u istom vremenu sledili Bauke Molema iz Holandije, Kanađanin Majkl Vuds, Meknalti, David Godu iz Francuske i Kolumbijac Rigoberto Uran. Najbolju desetoricu kompletirali su britanski biciklista Adam Jejts i Nemac Maksimilijan Šahman.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.