Vučić: U Srbiji smo ponosni na srpsku Apolo sedmorku

Izvor: NoviMagazin.rs, 23.Jul.2019, 14:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: U Srbiji smo ponosni na srpsku Apolo sedmorku

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas, tokom razgovora sa Davidom Vujićem, poslednjim od sedam Amerikanaca srpskog porekla, koji su radili na svemirskom programu Apolo šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, da je Srbija ponosna na "srpsku Apolo sedmorku" i njihov doprinos tom velikom dostignuću za čovečanstvo.

U saopštenju se navodi da je Vučić zahvalio Vujiću što, iako je rođen u Americi, nije zaboravio svoje korene i što na najbolji način >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << predstavlja srpski narod u Americi.

On je naglasio da su ljudi kao Vujić mnogo učinili i čine još uvek, za približavanje Srbije i Amerike.

Vujić je ispričao da je njegova porodica uvek s ponosom čuvala srpski jezik, veru i običaje i trudila se da okupi srpsku zajednicu u njihovom gradu, ali i šire.

On je sa predsednikom Vučićem podelio uspomene i anegdote iz rada na svemirskom programu Apolo i detalje iz misije na Mesec.

Vučić je kazao da je "impresivno iz prve ruke slušati takva svedočanstva" i zahvalio Ambasadi SAD i ambasadoru Kajlu Skotu što su, u okviru obeležavanja 50. godišnjice sletanja na Mesec, podsetili na zasluge sedmorice Amerikanaca srpskog porekla.

On je takođe podsetio na svoj raniji susret sa Vujićem pre dve godine u Vašingtonu i savete gospodina Vujića da se Srbija posveti digitalizaciji i modernim tehnologijama, što je sada jedan od glavnih pravaca u radu naše Vlade.

Vučić s japanskim zvaničnikom o bilateralnim odnosima i situaciji u regionu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i japanski zvaničnik Minoru Kiući razgovarali su danas u Beogradu o odnosima dve zemlje i situaciji u regionu, saopštio je kabinet srpskog predsednika.

Vučić i Kiući, generalni sekretar Parlamentarne grupe Japan-Srbija i državni sekretar za zaštitu životne sredine Japana, ocenili su da je prošla godina bila od izuzetnog značaja za srpsko-japanske odnose, zahvaljujući, kako se navodi, veoma uspešnoj poseti premijera Šinzo Abea i naklonosti koju je zadobio u Srbiji.

Vučić je izrazio nadu da će biti nastavljen uspešan razvoj bilateralnih odnosa i da će Japan biti zastupljeniji u Srbiji kroz turizam i kulturu, a posebno kroz ekonomsku saradnju, navodi se u saopštenju.

On je kazao da Srbija veoma poštuje solidarnost i pomoć Japana, čije su donacije, kako se navodi, premašile pola milijarde evra u poslednjih dvadeset godina.

Vučić i Kiući su razgovarali i o situaciji u regionu, u svetlu inicijative japanske vlade za saradnju sa Zapadnim Balkanom. Japanski zvaničnik je rekao da Srbija ima ključnu ulogu u promociji mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu i da u Japanu veoma cene Vučićev pristup odnosima u regionu, navodi se u saopštenju.

Predsednik Srbije je uputio pozdrave premijeru Abeu i čestitao pobedu vladajuće koalicije na izborima za gornji dom japanskog parlamenta, održanim u nedelju. Dodao je, kako se navodi, da ga raduje što će imati priliku da se vidi s Abeom tokom posete Japanu u oktobru, kada će prisustvovati ceremoniji krunisanja cara Naruhita.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.