Japanski Jazaki otvorio fabriku u Šapcu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Sep.2017, 03:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Japanski "Jazaki" otvorio fabriku u Šapcu

Japanska kompanija "Jazaki" (Yazaki) danas je svečano u Šapcu otvorila fabriku za proizvodnju kablovskih setova za kamione Dajmler, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Jazaki" je već zaposlio više od 500 radnika, a do kraja 2019. godine planira da zaposli do 1.700 radnika u našoj zemlji.

Investicija je vredna oko 25 miliona evra, ukupna površina fabrike je 29.488 metara kvadratnih, a fabrički krug se prostire na oko sedam hektara u industrijskoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zoni.

Vučić: Teško do investitora u vreme krize, mi smo uspeli

Vučić je izjavio da u vreme krize nije lako doći do investitora, ali da je Srbija u tome uspela.

Vučić je naveo da je posebna vrednost u slučaju ove fabrike "spoj Japanaca i Nemaca".

"Kud ćete bolje od toga", primetio je i pozvao japanske investitore da i u narednih sedam, osam godina otvaraju fabrike u Srbiji, a tek onda da razmišljaju o nekoj drugoj zemlji.

On je rekao da je ovo veliki dan za Šabac, Mačvu i Srbiju i da je zadovoljan i srećan što smo u konkurenciji nekih drugih zemalja uspeli da dovedemo tako veliku firmu da kod nas radi i investira.

Vučić je rekao da je država dala 10,1 milion evra i dodao da je spremna da da novac i za druge fabrike koje bi Jazaki ovde otvorio, ne samo u Šapcu već i bilo kom drugom mestu u Srbiji.

Investitore kakav je Jazaki, primetio je, možemo da dovodimo zato što je država sa bankrotstva i deficita primenom fiskalnih i drugih mera dovedena u suficit i ima novca koji omogućava i dolazak investitora.

"I drugi daju novac za investitore - nije lako do njih doći u vreme krize - mi smo u tome uspeli", rekao je predsednik.

Dodao je da je otvaranje fabrike Jazaki značajno za lokalnu samoupravu, njen razvoj, ali posebno za radnike koji će moći da ostvaruju svoje snove.

Radnicima je poručio da ovde predstavljaju i svoje porodice ali i Srbiju, te ih je zamolio to opravdaju tako što će biti vredni, a država će, dodao je, nastaviti da dovodi investitore.

Otvaranju su, pored Vučića, prisustvovali i ministar privrede Goran Knežević, v.d. direktora Razvojne agencije Srbije Radoš Gazdić, predsednik "Jazaki" korporacije Šinđi Jazaki, predsednik "Jazaki Evropa" Bo Inge Anderson, ambasador Japana Đuići Takahara, predstavnik kompanije "Dajmler Traks Ingo Etišer" i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.

U sklopu fabrike se nalazi proizvodni pogon, kancelarije, magacin, kantina i zdravstvena ambulanta.

Svetski proizvođač kablova za auto industriju "Jazaki", se ugovorom obavezao na ulaganje u Srbiji od oko 25 miliona evra i da će ukupno zaposliti 1.700 radnika.

Planirani godišnji izvoz je oko 120 miliona evra.

"Jazaki" je trenutno najveća fabrika u Šapcu i jedna od najvećih grinfild investicija u Srbiji.

Reč je o globalnoj kompaniji sa sedištem u Japanu, prvenstveno angažovana u industriji automobilskih komponenti, a glavna delatnost je proizvodnja elektronskih komponenti za kamione OEM za evropsko tržište.

Najveći deo proizvodnog programa odnosi se na elektronske komponente koje se ugrađuju u automobile i sisteme za prenos električne energije, "Jazaki" trenutno posluje u 46 zemalja i zapošljava 290.000 radnika, a kompanija ima oko 450 proizvodnih i drugih lokacija.

Gradnja fabrike je počela prošle godine i trajala je 258 dana, i od juna je počeo da radi i Trening centar za obuku zaposlenih u Srbiji.

Vlada Srbije je "Jazakiju" odobrila oko 10 miliona evra pomoći za pokretanje fabrike u Šapcu, a iz gradskog budžeta je za infrastrukturno opremanje izdvojeno 2,4 miliona evra.

Kompanija "Jazaki" je osnovana 1929. godine i posluje na oko 500 lokacija i ima više od 200 fabrika.

"Jazaki" u Evropi ima oko 350.000 zaposlenih u više od 20 zemalja. Ima dvadesetak proizvodnih pogona i više istraživačko-naučnih centara.

Takođe, ima više proizvodnih pogona u Bugarskoj i Rumuniji, a kompanija je u 2014. godini ostvarila prihod od 13,8 milijardi dolara.

Šabac je i prvi jugoslovenski grad koji ima povelju o prijateljstvu sa japanskim narodom.

Prijateljstvo između Šapca i japanskog Fudžimija traje već 35 godina.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.