Veliki pad azijskih berzi zbog zaoštravanja trgovinskog rata

Izvor: B92, 26.Avg.2019, 11:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Veliki pad azijskih berzi zbog zaoštravanja trgovinskog rata

Singapur -- Na azijskim berzama došlo je do velikog pada akcija nakon što je zaoštravanje trgovinskog rata između SAD i Kine dovelo do neizvesnosti globalne ekonomije.

Najveći pad zabeležio je honkoški indeks Hang Seng, čak 3,3 odsto. Japanski Nikei počeo je da pada čim su berze otvorene i zabeležio pad od 2,3 odsto.

Australijski indeks S&P/ASX 200 pao je 1,5 odsto, južnokorejski Kospi 1,7, dok je šangajski kompozit zabeležio pad od 1,2 odsto, prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << AP.

Stiven Ins, menadžer u Valur marketsu iz Singapura, kaže da je teško proceniti kako će se situacija dalje razvijati i da svi očekuju šta će sledeće reći američki predsednik Donald Tramp.

"Najbolje što Tramp može da uradi za stabilnost tržišta je da ćuti", rekao je Ins.

"Na tržištu trenutno vlada bojazan od prelazne recesije u SAD, mada se američka ekonomija i dalje dobro drži i uglavnom se zasniva na potrošnji. Ako kamatne stope padnu, potrošnja će se verovatno povećati i služiće kao tampon zona za ekonomiju", dodao je Ins.

Trgovinski spor između Vašongtona i Pekinga, posebno njegova nepredvidivost, sigurno će imati štetne posledice za Aziju, navodi AP.

Agencija dodaje da nepredvidivost utiče na odluke centralnih banaka o fiskalnoj politici i kompanija o svojim strategijama i investicijama što dovodi do neizvesnosti na tržištu.
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.