Izvor: Radio 021, 02.Apr.2020, 07:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO: Stručnjaci u dokumentarcu objasnili zašto nam treba distanca od 1,5 metara

U dokumentarcu pod nazivom "Covid-19: Borba protiv pandemije" NHK, japanska nacionalna javna radiodifuzna organizacija, dala je objašnjenje zašto treba držati distancu od 1,5 metara dok traje pandemija virusa korona.

U ovom dokumentarcu japanski medicinski stručnjaci upozoravaju na ono što bi moglo doći u borbi protiv virusa korona.

Za samo nešto više od tri meseca novi koronavirusvirus >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << proširio se svetom ubivši hiljade ljudi i parališući globalnu ekonomiju. Studije slučajeva infekcije klastera u Japanu nude neke tragove o tome kako je počela pandemija.

NHK donosi izveštaje s glavnih linija borbe protiv virusa korona, širom sveta i u laboratoriji dok se naučnici utrkuju u razvoju efikasnih lekova.

S druge strane, i molekularni biolog doktor Sui Huang sa Instituta za sistemsku biologiju (ISB) u Sijetlu kazao je da istraživanja pokazuju da kapljice veće od aerosola pri izdisaju (brzina manja od jednog metra u sekundi) ispare ili padnu na tlo udaljeno manje od 1,5 metara.

"Kada te kapljice izbacujete velikom brzinom kašljem ili kijanjem, posebno veće kapljice (veće od 0,1 mikrometara) mogu odleteti i više od dva metra, čak šest metara daleko", ističe doktor Huang u svojoj analizi.

Autor: Klix.ba

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Coronavirus

Nastavak na Radio 021...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Smatrate da je korona glupost, da li biste onda ovo potpisali?

Izvor: Večernje novosti, 02.Apr.2020

Većina evropskih država, uz nekoliko većih ili manjih izuzetaka, uvela je drastične mere kojima se uveliko ograničava kretanje ljudi, a to ima katastrofalne posledice za ekonomiju PANDEMIJA virusa korona je paralisala svet. Većina evropskih država, uz nekoliko većih ili...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.