Izvor: Radio 021, 10.Feb.2019, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VIDEO: Snimljeno kako najveći rak na svetu skida ljušturu

Kamera je uhvatila trenutak u kojem primerak jednog od najvećih rakova na svetu presvlači staru ljušturu.

Vrsta kojoj pripada ovaj rak zove se japanska pauk kraba, a njeni pripadnici su najveći rakovi na svetu, a ovu dramatičnu promenu snimili su naučnici u parku Sea World u San Dijegu.

"Ovo je savršeno prirodna stvar za rakove pauke, ali mi naučnici smo oduševljeni što smo imali priliku da vidimo >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << ovakvo neverovatno delo majke prirode", rekao je Majk Prajs, upravnik akvarijuma u Sea Worldu.

Ljušture rakova su poput tvrdih oklopa koji ne menjaju veličinu, pa rakovi ne rastu kao većina drugih životinja, već povremeno moraju da se "presvuku". Koliko se to često događa, zavisi od brzine kojom rastu.

Samo presvlačenje je proces koji traje između dva i 12 sati.

Japanska pauk kraba ima raspon nogu od 2,5 metara do 3,8 metara. Telo joj je dugačko oko 40 centimetara, a može biti teška i do 20 kilograma. Narandžaste je boje s belim tačkama po nogama.

Autor: Index.hr

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.