Grupa E: Nemci golom u finišu do remija sa Španijom, Kostarika šokirala Japan

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Nov.2022, 13:10

Grupa E: Nemci golom u finišu do remija sa Španijom, Kostarika šokirala Japan

Fudbaleri Španije i Nemačke odigrali su nerešeno, 1:1 (0:0) u meču drugog kola E grupe. Kostarika šokirala Japan.

Španija je prva na tabeli sa četiri boda, Japan i Kostarika imaju po tri, dok je Nemačka poslednja sa samo jednim bodom.

Bio je to odličan, uzbudljiv meč na Al Bajt stadionu u Al Koru, okršaj bivših svetskih prvaka, reprezentacija >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << koje su pre ovog turnira slovile za velike favorite.

Bio je to četvrti uzastopni meč u kom Španija nije izgubila od Nemačke. Reklo bi se i najpravedniji ishod meča po svemu što smo videli, mada je po šansama i jednih i drugih moglo biti drugačije.

Prvu priliku imali su Španci i to u sedmom minutu kada je posle odličnog šuta Danija Olma, Manuel Nojer skrenuo loptu do prečke.

Tri minuta kasnije, Unaj Simon je u poslednji čas ušao u šut Tomasa Milera i sprečio da se Nemci raduju.

Đordi Alba je, poput Olma na početku, pokušao udarcem sa distance, nije bio precizan, kao i Serž Gnabri na drugoj strani u 25. minutu.

David Raum je u tom prvom delu imao nekoliko dobrih intervencija, najbolju u 26. minutu kada je ušao u šut Ferana Torasa i spasao svoj tim.

I Musijala je u 35. minutu morao slično da reaguje kada je izblokirao udarac Ferana Toresa. U 39. minutu, skočili su navijači Nemačke na tribinima, Antonio Ridiger je posle prekida koji je izveo Josua Kimih, postigao gol, ali je Makeli na intervenciju pomoćnika poništio taj gol zbog ofsajda.

Nemci su imali prvi šansu u drugom poluvremenu, na dodavanje Gundogana, šutirao je Josua Kimih, ali je Simon pokazao sjajne reflekse i sačuvao svoju mrežu.

I onda - gol Španije. Igrao se 62. minut kada je posle prodora i centaršuta Đordija Albe pred gol, Alvaro Morata sjajno reagovao i skrenuo loptu u mrežu Nojera - 1:0!

Nemci se nisu predavali, u 73. minutu imali su novu kolosalnu priliku, prvo Filkrug, a onda i Musijala koji je pogodio Simona u ruku i prilika je propala.

Ipak, u 83. stigli su do zasluženog izjednačenja. Niklas Filkrug, koji minut po ulasku u igru, realizovao je dobru priliku, sa nekoliko metara je snažno šutirao pod prečku gola Španije za konačnih 1:1.

Igrao se šesti minut nadoknade kada su Nemci imali brzu kontru, ali se Španija nekako odbranila.

Kostarika šokirala Japan

Reprezentacija Kostarike trijumfovala je protiv Japana sa 1:0 (0:0) i tako ostala u igri za prolaz dalje.

Karte u grupi E su sada do te mere otvorene da svaka selekcija može da prođe grupu, ali i da ispadne iz iste.

Prvih 45 minuta predstavljalo je sve ono što navijači nisu želeli da vide na terenu. Japanci su krenuli nešto ofanzivnije, bili bolja ekipa, ali nisu uspeli da probiju poslednju liniju odbrane Kostarike.

Na njihovu sreću, nedostatag završnog pasa i realizacije ih nije koštao jer je Kostarika bila bezopasna u svakom smislu te reči.

Ni najmanje uzbuđenje nije viđeno, dok su finiš poluvremena obeležila dva žuta kartona. Prvo je Kontreras u 41. minutu nagazio stopalo rivala, da bi samo tri minuta kasnije Jamane faulirao Kempbela. Obojica su sankcionisani istom merom.

Ulaskom u igru Takume Asana Japan se probudio, te počeo da stvara šanse. Najpre je Morito imao šansu u 46. minutu, ali je njegov udarac zaustavio Navas.

U dobroj prilici našao se i Endo, ali je njegov udarac blokirao jedan defanzivac Kostarike. Imali su Japanci zatim dva slobodna udarca sa ivice šesnaesterca, ali su oba puta bili neprecizni.

Prvo je šut Soma u 63. minutu završio preko gola, da bi Kamada u 73. pogodio živi zid. Da kada ne iskoristite svoje prilike, sledi kazna, potvrdio je Fuler pogotkom u 81. minutu.

Kostarika je na tako postigla pogodak iz gotovo jedine prave prilike na meču. Japanci su pokušali do kraja da dođu do izjednačenja, ali je realizacija ponovo izostala.

Suarez: Živi smo, to je glavna stvar, mislimo na Nemačku

Selektor fudbalske reprezentacije Kostarike Luis Fernando Suarez izjavio je danas da je najvažnije da je njegov tim sačuvao šanse za plasman u osminu finala Svetskog prvenstva u Kataru, prenosi "Rojters".

"Moram da poštujem ono što su moji fudbaleri uradili. Morali smo da se suočima sa mnogim izazovima. Međutim, čvrsto smo verovali da možemo da odigramo dobro protiv Japana. Pobedili smo Japan, ali moram da istaknem da smo trijumfovali protiv reprezentacije, koja igra dobro na ovom SP, to je nešto što mora da se veoma ceni", rekao je Suarez.

Kostarika će u poslednjem kolu igrati protiv Nemačke.

"Juče nismo bili mrtvi, ali smo danas definitivno živi. Moramo sad da se usredsredimo na utakmicu protiv Nemačke u četvrtak, a ona će biti jednako teška kao i ova, ali smo živi i to je glavna stvar", rekao je Suarez.

On je istakao da Kostarika može da nastavi da sanja.

"Bitna stvar je sposobnost igrača da urade nešto izvanredno, kao što su uradili danas. Pobeda nad Japanom nije u potpunosti izbrisala tugu zbog lošeg početka Mundijala. Bili smo svesni šta se dogodilo protiv Španije", zaključio je selektor Kostarike.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.