Izvor: RTS, 10.Jul.2022, 07:23

U Japanu izbori za Gornji dom Parlamenta

Dva dana nakon šokantnog atentata na bivšeg premijera Šinza Abea, u Japanu se održavanju izbori za poslanike Gornjeg doma parlamenta. Najuticajniji političar 21. veka u Japanu ubijen je u gradu Nara dok je držao govor kojim je želeo da podrži kandidata svoje partije na tim izborima. Fokus predizborne kampanje bio je na rešavanju problema inflacije i pitanju eventualne revizije pacifističke odredbe ustava. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Danas se u Japanu održavaju izbori za Gornji dom parlamenta. Oni na izvestan način protiču u senci atentata na bivšeg premijera Šinza Abea, koji je na čelu države proveo više vremena od bilo kog drugog predsednika vlade u istoriji japanske demokratije, zbog izveštavanja o tom tragičnom događaju i uopšte atmosfere žaljenja i šoka koji je on prouzrokovao.

S druge strane, taj zločin, koji se desio samo dva dana pred izbore, povećao je interesovanje domaće i strane javnosti za njih, jer je od suštinskog značaja da proteknu u miru i sa velikom izlaznošću, kako bi se raspršio mračni utisak da je ubistvo Abea napad na samu demokratiju i slobodu izražavanja u zemlji i da ona sada ulazi u doba političke i društvene neizvesnosti.
Bivšeg dugogodišnjeg premijera Japana Šinza Abea u petak 8. jula u gradu Nara ručno izrađenom, improvizovanom dvocevkom usmrtio je četrdesetjednogodišnji Tecuja Jamagami, bivši pripadnik mornarice, kojeg je po sopstvenom priznanju, na taj zločinački akt navela pomisao da je premijer Abe blizak religijskoj grupi kojoj je njegova majka kao donaciju predala životnu ušteđevinu.
Abe je nastradao dok je na maloj raskrsnici na ulazu u železničku stanicu Jamato Saidaiđi u tom istorijskom gradu držao govor kojim je želeo da podrži lokalnog kandidata svoje partije.
Da li će atentat na Abea skrenuti pažnju glasača sa poskupljenja i pada standarda?Vladajuća Liberalno-demokratska partija (LDP), čiji je najpoznatiji i najuticajniji član bio bivši premijer Abe, u Gornjem domu, koji ima ukupno 245 poslanika, drži 111 fotelja, te u koaliciji sa dugogodišnjim vernim političkim saveznikom strankom Komeito, ima većinu.
 
Poznavaoci političkih prilika u Japanu očekuju novu pobedu LDP-a, koja od svog osnivanja 1955. samo pet godina nije bila na vlasti i koja vodi neoliberalnu politiku, koju tradicionalno odlikuje donošenje zakona koji pogoduju krupnom kapitalu, mada ona poslednjih godina usvaja i sve više mera za zaštitu siromašnih, nezaposlenih i neredovno zaposlenih.
Politički establišment i mediji u Japanu s nestrpljenjem očekuju da vide da li će atentat na bivšeg premijera Abea navesti građane da se u velikom broju odazovu pozivu na glasanje i da li će prouzrokovati solidarnost glasača sa vladajućom partijom, ili će talas poskupljenja energenata i hrane poslednjih meseci ipak imati uticaja na izborni rezultat moćnog LDP-a.
Upravo su mere koje bi vlada trebala da preduzme u vezi tih poskupljena i pada standarda bile najveća tema u predizbornoj kampanji. Opozicija u odnosu na vlast zahteva smanjivanje ili čak ukidanje poreza na dodatu vrednost, kako bi se smanjile cene i podstakla potrošnja, mada je taj porez u Japanu dosta nizak u odnosu na druge države i iznosi deset procenata. Pojedine partije ukazuju i na to da realna vrednost plata u Japanu ne raste već decenijama i traže mere za njihovo povećanje.
Pored toga, dosta se raspravljalo i odluci vlasti da, u svetlu ruske intervencije u Ukrajini a zbog velikog rasta vojne moći Kine i Severne Koreje, u narednih nekoliko godina duplira izdvajanje za oružane snage. Ono je do sada iznosilo oko jedan posto bruto domaćeg proizvoda, odnosno 45 milijardi dolara godišnje.
Politika jačanja armije, vojne industrije, vojnog saveza sa SAD i saradnje sa NATO-om koju zagovara vlada premijera Fumija Kišide i na kojoj je svesrdno radio tragično preminuli Abe izaziva zabrinutost opozicije i dobrog dela javnosti da bi u narodu popularni pacifistički ustav zemlje uskoro mogao da bude revidiran, tako što bi bio uklonjen član u kojem se država demonstrativno odriče upotrebe sile u rešavanju međunarodnih pitanja.
Ipak, delimično i zbog toga što je opozicija rascepkana, očekuje se da će prevagnuti poverenje u sposobnost LDP-a da rukovodi državom i premijera Kišidu, koji zahvaljujući svojoj staloženosti i dobrim manirima, uživa naklonost dobrog dela naroda.
Japanski parlament se sastoji iz dva doma i ukupno ima 710 sedišta, a u njemu se pored donošenja zakona, održava i glasanje u svrhu imenovanja premijera. Gornji dom ima manja ovlašćenja, koja se uglavnom odnose na usporavanje donošenja zakona, jer njegovi poslanici odluke donete u Donjem domu, koji ima 465 poslanika, samo mogu da vrate na ponovo razmatranje ali ne i da u potpunosti zaustave ili odbace.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.