Tenzije na Dalekom istoku: Južna Koreja tužila Japan

Izvor: B92, 16.Sep.2019, 16:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tenzije na Dalekom istoku: Južna Koreja tužila Japan

Ženeva -- Južna Koreja je pokrenula spor pred Svetskom trgovinskom organizacijom (STO) protiv Japana zbog izvoznih ograničenja zvaničnog Tokija, saopšteno je iz STO.

Japan je u julu uveo strožu kontrolu na izvoz tri vrste materijala u Južnu Koreju koji se koriste u izradi čipova za smartfone i u proizvodnji ekrana, a nakon diplomatskog spora oko isplate odštete žrtvama prisilnog rada iz perioda japanske okupacije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Južnokorejskog poluostrva od 1910. do 1945. godine.

Materijali pogođeni izvoznim kontrolama su fluorisani polimidi, fotorezisti i fluorid vodonika, koje koriste južnokorejske tehnološke kompanije poput Samsung elektroniksa, prenosi agencija Rojters.

Prema propisima STO, Južna Koreja i Japan bi trebalo da se sastanu u roku od 30 dana, a ako ti pregovori ne uspeju, Seul može zatražiti od Komisija STO za rešavanje sporova da izrekne presudu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.