Svi mi u Mazdi sanjamo o novom sportisti sa rotacionim motorom

Izvor: B92, 25.Dec.2018, 11:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Svi mi u Mazdi sanjamo o novom 'sportisti' sa rotacionim motorom"

Prvi čovek Mazde kaže da taj japanski proizvođač daje sve od sebe kako bi jednog dana ponudio kupcima neki novi RX model.

Kada je Mazda početkom oktobra zvanično najavila povratak rotacionog (vankel) motora, bio je to istovremeno i radostan ali i tužan trenutak za fanove ovog specifičnog pogonskog agregata.

Radostan, zato što su se glasine da japanska >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kompanija sprema potpuno novi rotacioni motor najzad obistinile, a tužan jer taj motor neće biti upotrebljen kao pogonska jedinica nekog novog sportskog modela.

Naime, jedan od zaštitnih znakova Mazde ne vraća se na scenu kao glavni pogonski agregat, već kao generator električne energije - rotacioni motor će dopunjavati bateriju kako bi povećao autonomiju elektrifikovanog modela u kojem se nalazi.

Osim toga, novi rotacioni motor je napravljen tako da ga pokreće tečni naftni gas (LPG), a debitovaće u električnoj Mazdi 2020. godine.

Tako su već u startu ugašene nade fanova da će uskoro videti novi RX model sa rotacionom pogonskom jedinicom.

Ipak, ako je suditi prema izjavi izvršnog direktora Mazde, san o jednim takvom automobilu je dalje živ.

"Trenutno nismo u takvom poslovnom okruženju da bismo ovog trenutka mogli da započnemo razvoj i proizvodnju sportskog modela koji bi bio pogonjen rotacionim motorom. Jedan od mojih zadataka je da stvorim okruženje u kome ćemo moći da san o takvom automobilu pretočimo u stvarnost, što neće uopšte biti lako", kaže prvi čovek kompanije Akira Marumoto.

U međuvremenu, u Mazdi su fokusirani na povećanje prodaje na jednom od najvažnijih svetskih tržišta, u SAD, gde planiraju da godišnje prodaju 400.000 automobila.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.