Srbija u Japan najviše izvozi cigarete, a uvozi mašine

Izvor: B92, 15.Avg.2019, 18:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija u Japan najviše izvozi cigarete, a uvozi mašine

Beograd -- U Beogradu je u zvaničnoj poseti ministar spoljnih poslova Japana, zemlje sa kojom je Srbija u prvom polugodištu ostvarila razmenu od 111,3 miliona dolara.

Ukupan izvoz u robi u Japan od januara do juna 2019. godine iznosio je 30,9 miliona dolara, a u istom periodu uvezeno je robe u vrednosti od 80,4 miliona dolara, podaci su Privredne komore, na osnovu zvanične statistike.

Među 10 proizvoda koje je Srbija u tom periodu izvezla u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Japan su cigarete (81 odsto), slede proizvodi za ishranu (sedam odsto), rezanci od šećerne repe (tri odsto), smrznute maline (dva odsto), kvasac (jedan odsto), gluten od pšenice (jedan odsto), ali i perje.

Među vodećim proizvodima koje je Srbija uvezla iz Japana u prvih šest meseci 2019. su delovi i pribor mašina (pet odsto), mašine za bušenje metala burgijom, numeričke (četiri odsto), bageri guseničari, samohodni (četiri odsto).

U 2018. godini, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, ukupna spoljnotrgovinska razmena u robi s Japanom iznosila je 208,1 milion dolara.

Ukupan izvoz u robi prošle godine iznosio je 69,6 miliona dolara. U istom periodu uvezeno je 138,5 miliona dolara robe, stoga je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 50,3 odsto.

Podaci iz 2018. godine pokazuju da se uvozom robe iz Japana u Srbiji bavi više od 2.400 firmi, dok su 75 kompanija izvoznici robe iz Srbije na japansko tržište.

U Srbiji je, prema podacima Agencije za privredne registre Srbije, registrovano 12 aktivnih privrednih subjekata čiji su većinski vlasnici državljani Japana, odnosno pravna lica registrovana u Japanu.

Premijer Japana Šinzo Abe bio je s državno-privrednom delegacijom u zvaničnoj poseti Srbiji 15. januara 2018. godine, a danas su se u Beogradu sastali ministri spoljnih poslova Srbije i Japana Ivica Dačić i Taro Kono, i ocenili da su bilateralni odnosi dveju zemalja na uzlaznoj putanji, i na političkom i na ekonomskom planu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

ZA ŠEST MESECI IZVOZ OD 30 MILIONA DOLARA Ove stvari najviše izvozimo u Japan, dok mahom uvozimo mašine

Izvor: Blic, 15.Avg.2019

U Beogradu je danas u zvaničnoj poseti Taro Kono, ministar spoljnih poslova Japana, zemlje sa kojom je Srbija u prvih šest meseci ove godine ostvarila ukupnu spoljnotrgovinsku razmena od 111,3 miliona dolara.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.