Severna Koreja ispalila raketu prema Japanu

Izvor: RTS, 28.Avg.2017, 23:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Severna Koreja ispalila raketu prema Japanu

Pjongjang je ispalio još jednu raketu koja je, prema navodima vlade u Tokiju, prošla iznad severa Japana. "Rojters" javlja da se raketa raspala na tri dela i pala u vode kod ostrva Hokaido.
Japanska vlada aktivirala je svoj upozoravajući sistem J-Alert nakon što je Severna Koreja rano u utorak po lokalnom vremenu ispalila neidentifikovan projektil.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Severnokorejska raketa prošla je preko japanske teritorije oko 6.06 po lokalnom vremenu, prenosi Rojters.
Britanska agencija je, pozivajući se na televiziju NHK, javila da se raketa raspala na tri dela i pala u vode kod ostrva Hokaido.
Japanska vojska nije pokušala da obori raketu, ali je upozorila ljude da preduzmu mere predostrožnosti.
Japanski premijer Šinzo Abe izjavio je da će učiniti sve što je u njegovoj moći da zaštiti japanski narod.
"Pružićemo maksimalan napor da čvrsto zaštitimo živote ljudi", rekao je Abe novinarima u kratkom obraćanju pri ulasku u svoju kancelariju na hitan sastanak sazvan zbog ispaljivanja rakete, preneo je Rojters.
Abe je telefonom razgovarao i sa američkim predsednikom Donaldom Trampom sa kojim se saglasio da je potrebno povećati pritisak na Pjongjang. Agencija AP prenosi da je telefonski razgovor Abea i Trampa trajao 40 minuta.
Tramp je istakao da su SAD "100 odsto uz Japan", rekao je Abe novinarima.
Abe je naveo da su pozicije Japana i SAD po ovom pitanju identične. Oni su se složili da je neophodno da se održi vanredan sastanak Saveta bezbednosti UN.
Rusija je saopštila da je izuzetno zabrinuta zbog situacije u Severnoj Koreji, upozorivši na "tendenciju ka eskalaciji".
"Vidimo tendenciju koja vodi ka eskalaciji...i izuzetno smo zabrinuti zbog opšteg razvoja situacije", izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.