STARO ISTOČNO RIVALSTVO: Kina se trudi da sarađuje sa jednom državom, ali bi to lako moglo da se promeni

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Nov.2020, 15:34

STARO ISTOČNO RIVALSTVO: Kina se trudi da sarađuje sa jednom državom, ali bi to lako moglo da se promeni

Japanska bezbednosna strategija temelji se na savezništvu sa SAD uz ostvaranje ekonomskih interesa sa Kinom koja je njen glavni trgovinski partner

Na prvom sastanku sa visokim zvaničnikom Pekinga, japanski premijer Jošihide Suga je rekao da su stabilni odnosi sa Kinom važni, dok zemlja teži balansiranju odnosa sa susednom državom.

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji susreo se sa Sugom na kraju svog dvodnevnog putovanja po >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Japanu, što je prvi sastanak japanskog premijera sa jednim visokim zvaničnikom iz Kine otkako je stupio na dužnost u septembru.

- Stabilan odnos između dve zemlje važan je ne samo za Japan i Kinu već i za region i međunarodnu zajednicu - rekao je Suga kineskom ministru na sastanku koji je trajao oko 20 minuta.

Si Ðinping želi da izgradi dobre odnose sa Japanom, rekao je Ji čitajući poruku kineskog predsednika japanskom premijeru.

Ji se sa japanskim ministrom spoljnih poslova Tošimicuom Motegijem sastao u utorak, a strane su se složile da sarađuju u oblasti trgovine i borbe protiv pandemije, kao i da će teritorijalne sporove oko ostrva u Istočnom kineskom moru ostaviti po strani.

Kineski ministar spoljnih poslova je nakon sastanka sa Sugom rekao da se nada da će obe strane teritorijalne sporove rešavati adekvatno i u miru, tako da se ne odraze negativno na stabilno poboljšanje odnosa između Pekinga i Tokija.

Međutim, tokom posete ministra mnogi japanski najviši zvaničnici izrazili su zabrinutost zbog aktivnosti Kine u regionu, dok je kineski ministar ponovio stav Pekinga da štiti svoj suverenitet.

Suga izbegava oštru retoriku protiv Kine koju su zagoravale SAD kao saveznik Japana, dok pokušava da savlada ovaj uticaj produbljivanjem odnosa sa Australijom, a za prve službene posete odabrao je Vijetnam i Indoneziju.

.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.