Izvor: RTS, 21.Maj.2022, 07:41

SAD uklonile pet ekstremističkih grupa sa liste terorista

Sjedinjene Američke Države uklonile su sa liste stranih terorističkih organizacija pet ekstremističkih grupa za koje veruju da više ne predstavljaju pretnju.
Sa liste su skinute Baskijska separatistička grupa ETA, japanski pokret Aum Šinrikijo, radikalna jevrejska grupa Kahane Kah i dve islamističke grupe koje su bile aktivne u Izraelu, na palestinskim teritorijama i Egiptu.
U obaveštenju Stejt departmenta navodi se da su te grupe uklonjene >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << posle obavezne petogodišnje revizije, a Al Kaida je zadržana na spisku terorističkih organizacija.
"Naša revizija ovih pet organizacija označenih kao terorističke procenjuje da one više ne učestvuju u terorizmu ili terorističkim aktivnostima i da nemaju kapacitet i nameru da to čine", navodi se u saopštenju Stejt departmenta, prenosi AP.
Ove organizacije nekad su se smatrale pretnjom i usmrtile su stotine ako ne i hiljade ljudi u Aziji, Evropi i na Bliskom istoku.
Odluka je, kako ocenjuje AP, politički osetljiva za američku administraciju i zemlje u kojima su organizacije delovale i mogla bi da naiđe na kritiku.
Stejt department ističe da uklanjanje tih organizacija sa liste ne znači opravdavanje terorističkih dela u kojima su one učestvovale, već više predstavlja priznanje Egiptu, Izraelu, Japanu i Španiji za suzbijanje terorističke pretnje koje su one predstavljale.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.