SAD u razgovoru sa saveznicima o snažnom odgovoru na severnokorejsko lansiranje rakete (VIDEO)

Izvor: Beta, 04.Okt.2022, 09:02

SAD u razgovoru sa saveznicima o snažnom odgovoru na severnokorejsko lansiranje rakete (VIDEO)

SAD su konsultovale Japan i Južnu Koreju oko preduzimanja "snažnog" odgovora na današnje severnokorejsko ispaljivanje balističke rakete koja je nadletela Japan, saopštila je Bela kuća.Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džek Saliven razgovarao je odvojeno sa južnokorejskim i japanskim kolegama da razradi "odgovarajući i snažni medjunarodni" odgovor.Severna Koreja danas je ispalila balističku raketu srednjeg dometa koja je nadletela Japan, prvi put od 2017. godine što predstavlja eskalaciju u njenoj intenzivnoj kampanji proba oružja.Južnokorejska vojska saopštila je da je detektovala balističku raketu koja je preletela poluostrvo u pravcu istoka, odnosno oko 4.500 kilometara na visini od 970 kilometara brzinom blizu 17 maha.U odvojenom saopštenju američka komanda u regionu Azije i Pacifika osudila je ispaljivanje rakete navodeći da "preuzete obaveze Važingtona o odbrani Japana i Južne Koreje ostaju nepokolebljive"."SAD osudjuju to delovanje i pozivaju Severnu Koreju da se uzdrži od svakog novog ilegalnog i destabilizirajućeg delovanja", navela je američka komanda u saopštenju.Tokio je danas aktivirao sistem uzbune na rakete u zemlji i pozvao stanovništvo u datoj oblasti da se evakuiše.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SAD u razgovoru sa saveznicima o snažnom odgovoru na severnokorejsko lansiranje rakete

Izvor: Danas, 04.Okt.2022

SAD su konsultovale Japan i Severnu Koreju oko preduzimanja "snažnog" odgovora na današnje severnokorejsko ispaljivanje balističke rakete koja je nadletela Japan, saopštila je Bela kuća.

Nastavak na Danas...

Bajden potvrdio podršku SAD Japanu nakon lansiranja rakete Severne Koreje

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 04.Okt.2022

Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) pojačao je "čeličnu posvećenost" Vašingtona odbrani Japana tokom telefonskog razgovora sa premijerom Fumiom Kišidom (Kishida) nakon što je Severna Koreja lansirala balističku raketu, saopštila je Bela kuća. Dvojica lidera su zajednički osudila...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.