SAD i Japan načelno dogovorili trgovinski sporazum

Izvor: SEEbiz.eu, 26.Avg.2019, 08:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD i Japan načelno dogovorili trgovinski sporazum

WASHINGTON - SAD i Japan u nedjelju su načelno pristali na temeljne elemente trgovinskog sporazuma, a američki predsjednik Donald Trump i japanski premijer Shinzo Abe rekli su kako se nadaju da će sporazum potpisati u New Yorku idućeg mjeseca.

Sporazum će, ako bude formaliziran, smanjiti trgovinske napetosti između dva saveznika, >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << u vrijeme eskalacije američko-kineskog trgovinskog rata.

Američki ministar trgovine Robert Lightizer rekao je da su u sporazum uključeni poljoprivreda, carine za industrijske proizvode i digitalna trgovina.

Carine na automobile ostaju nepromijenjene.

"To je jako velik posao i postigli smo načelni dogovor. To su milijarde i milijarde dolare. Nevjerojatno za poljoprivrednike", rekao je Trump novinarima, prilikom zajedničke objave s Abeom na summitu G7 u Francuskoj.

Japanski je vođa kazao da ostaje još dio posla koji se treba obaviti, ali je izrazio optimizam u vezi zaključenja sporazuma do zasjedanja Opće skupštine UN-a idućeg mjeseca.

"Još uvijek preostaje dio posla koji moramo obaviti. Naime, moramo finalizirati ime trgovinskog sporazuma i finalizirati sadržaj samog sporazuma", rekao je.

"Međutim, želimo biti sigurni da će naši timovi ubrzati obavljanje preostalog posla, kako bi postigli cilj potpisivanja sporazuma na marginama Opće skupštine UN-a krajem rujna", kazao je Abe.

Trump želi pomoći američkim poljoprivrednicima koji su pogođeni trgovinskim ratom s Kinom, odnosno kineskim carinama na njihove proizvode.

Dio pogođenih poljoprivrednika nalazi se u saveznim državama koje nemaju jasnu opredijeljenost za demokrate ili republikance (swing states), a koje su potrebne Trumpu kako bi postao predsjednik 2020.
Pogledaj vesti o: Donald Tramp

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

SAD i Japan blizu trgovinskog sporazuma

Izvor: Blic, 26.Avg.2019

Sjedinjene Američke Države i Japan u principu su se saglasili o suštinskim elementima trgovinskog sporazuma za koji su američki predsednik Donad Tramp i japanski premijer Šinzo Abe rekli da se nadaju da će ga potpisati sledećeg meseca u Njujorku, prenosi Rojters.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.