Izvor: MozzartSport.com, 03.Dec.2020, 10:05

Rukometni prkos pandemiji! U Danskoj kreće bitka za evropski tron

Brojni problemi s kojima su se suočavale sve selekcije mogli bi da utiču da gledamo jedno od najneizvesnijih prvenstava u poslednje vreme, iako je jasno da kvalitet ne može da bude na najvišem nivou u trenutnim okolnostima. Norveška prvi favorit, Rusija najviše oslabljena. Holandija bez najbolje rukometašice prošlog SP u Japanu. Srbija može daleko

Rukometni prkos pandemiji! Uprkos svim nedaćama koje su zadesile >> Pročitaj celu vest na sajtu MozzartSport.com << kompletan sport, a posebno onaj dvoranski, od danas do 20. decembra biće održano Evropsko prvenstvo za žene u rukometu. Norveška je odustala u poslednji čas, nakon jasnih zahteva zdravstvenih i političkih vlasti, pa je delovalo da bi moglo da dođe i do odlaganja kompletnog turnira. Da bi to bio najbolji potez smatrali su i brojni rukometni autoriteti, ali je Danska bila odlučna - dala je neophodne garancije i odlučila da se - igra!

Brojne selekcije na turnir dolaze ozbiljno okrnjene i nepotpuno spremne. Mnoge igračice su otkazale, a one druge nisu imale dovoljno takmičarskih utakmica u dosadašnjem toku sezone, što bi moglo da dovede do veliki oscilacija u igri. Na kraju, sve bi to moglo da utiče da gledamo jedno od najneizvesnijih prvenstava u poslednje vreme, iako je jasno da kvalitet ne može da bude na najvišem nivou u trenutnim okolnostima.

Na istom mestu sa podjednako velikom ambicijama biće olimpijski šampion Rusija i svetski prvak Holandija, ali se najveće šanse daju snažnoj Norveškoj. U najužem krugu favorita su i Francuska, Španija i Danska. Srbija preti iz drugog plana i postoji potajna nada u selekciji Ljube Obradovića da bi mogla da se uključi u borbu za najviši plasman. Mnogo toga kada je u pitanju naša srpska selekcija biće jasnije sutra (20.30), kada je na programu okršaj sa svetskim šampionkama iz Japana – Holanđankama.

Gradovi Kolding i Herning će biti domaćini turnira, a završna faza biće održana samo u Herningu i velelepnoj Jiske Bank Areni. Herning je jedan od najvažnijih gradova u istoriji rukometa, s obzirom da je bio domaćin četiri velika rukometna turnira, uključujući i Evropsko i Svetsko prvenstvo.

SISTEM TAKMIČENJA

Najboljih 16 reprezentacija raspoređene su u četiri grupe sa po četiri ekipe. U narednu fazu idu po tri iz svake grupe, s tim da bodovi prenose u narednu fazu, i to protiv onih selekcija koje idu dalje (ne računa se samo poslednjeplasirana reprezentacija). U drugoj fazi biće dve grupe sa po šest timova (po tri iz Grupa A i B, odnosno Grupa C i D), a posle još tri kola po dve najbolje selekcije igraće u polufinalu šampionata Starog kontinenta. U slučaju istog broja bodova, prvo se gleda međusobni skor, a tek onda gol-razlika.

STROGE MERE BEZBEDNOSTI

Organizatori u Danskoj spremili su rigorozne mere predostrožnosti usled pandemije virusa korona. Postoji čak i mogućnost da neka reprezentacija bude izbačena sa prvenstva ako bude imala veliki broj zaraženih rukometašica. Predviđeno je da selekcije imaju po 16 rukometašica, a da mogu da se naprave šest promena tokom turnira. Na tribinama može da bude samo oko 500 gledalaca, uz striktne mere, ali će najveći broj ljudi na trbinama popuniti delegacije, službena lica, novinari, volonteri i sponzori.

Pred dolazak svi učesnici moraju da imaju negativne testove, zatim se testiraju svaki dan u prvoj fazi, a onda na 72 sata dok ne napuste Dansku. Delegacije (igračice, stručni štab, zvaničnici) nemaju fizički kontakt sa medijima, članovima porodice ni navijačima u vreme trajanja takmičenja. Delegacije ne smeju da napuštaju hotel nijednog trenutka niti u njega može da uđe bilo ko osim članova delegacije. Ukoliko bilo ko iz delegacije prekrši neko od pravila, mora odmah da napusti takmičenje.

Iz hotela igračice idu u autobus i pravo na teren (trening ili utakmica) bez korišćenja svlačionica, isto tako u povratku. Ukoliko neka od igračica dobije pozitivan test na COVID-19 biće izolovana, a ostatak reprezentacije može da igra utakmicu. Ukoliko reprezentacija ima toliko pozitivnih igračica u sastavu da ne može da odigra meč, tada završava takmičenje.

GRUPA A (DANSKA, FRANCUSKA, CRNA GORA, SLOVENIJA)

Za prvo mesto u Grupi A trebalo bi da se bore Danska i Francuska. Skandinavke nisu u vrhu poslednjih godina, sada igraju na svom terenu, doduše bez pomoći navijača. Zna se da je u Danskoj rukomet najpopularniji dvoranski sport. Danska je ostala bez Helene Elver koja je doživela tešku povredu kolena, pa ju je zamenila Laura Damgard. Iskusni golman Rike Poulsen priključena je timu neposredno pred turnir, nakon što se povredila Sandra Toft. Većina igračica brani boje domaćih klubova, a od rukometašica koje igraju u inostranstvu zvezda je Ane Mete Hansen, koja brani boje šampiona Evrope Đera. Tu je i Luiz Burgard iz Meca i pivot Ketrin Hajndal iz moskovskog CSKA.

|

Kompletna ponuda na www.mozzartbet.com

Francuskinje su se nekako skupile uoči turnira. Šampionke Evrope iz 2018. godine zbog povreda ili korone ne računaju na Mari Elen Sajku, Klar Vatje, kao i Katerin Gabrijel, dok će se golman Amadin Lejno u nedelju priključiti ekipi. Dobra stvar za Trikolore je i to što je Osean Sersijen Ugolan dobila negativan nalaz na kovid pred sam put u Dansku. Ekipu će predvoditi iskusne Aleksandra Lakraber i Siraba Dembele Pavlović, ali je tu i dosta vrhunskih igračica koje čine jednu izuzetno kvalitetnu celinu. Zbog preloma nosa i operacije neće biti iskusne Alison Pino.

Crnogorke su prošle godine bile pete na Svetskom prvenstvu u Japanu posle pobede nad Srbijom. Nekadašnje evropske šampionke slabije su nego proteklih sezona. Nema više u selekciji iskusne Katarine Bulatović koja je završila karijeru. Milena Raičević uskoro postaje majka, a neće biti ni čuvara mreže Marine Rajčić. Pre početka šampionata bilo je trzavica u selekciji. Smenjen je švedski stručnjak Per Johanson, a na njegovo mesto stigao je Islanđanin Kim Rasmusen. On ne može da računa na četiri igračice iz prve postave sa prethodnog Svetskog prvenstva. Neposredno pred start šampionata povredila je rame i desni bek Sanja Premović. Nje neće biti u Danskoj.

Najviše se očekuje od iskusne Jovanke Radićević, jednog od najboljih strelaca Evrope u prethodnoj deceniji. Ona je preležala koronu prošlog meseca. Vratila se ovog leta u Budućnost posle godina u Vardaru i ĆSM Bukureštu. Na golu je neprikosnovena Marte Batinović, a na bekovskim pozicijama mnogo toga će zavisiti od Đurđine Jauković, igračice francuskog Bresta koja je proteklog leta napustila podgoričku Budućnost.

|

Kompletna ponuda na www.mozzartbet.com

Slovenija je autsajder grupe, ali će u odnosu na prethodne godine biti jača za tandem rumunskog ĆSM Bukurešta Barbaru Lazović, devojačko Varlec, i Elizabet Omoregi, rukometašicu nigerijskog porekla. Lazovićeva, desni bek rumunskog Bukurešta, vraća se u reprezentaciju posle tri godine pauze. U konkurenciji Danske, Francuske i Crne Gore, Slovenke će teško izbeći poslednju poziciju u Danskoj.

GRUPA B (RUSIJA, ŠPANIJA, ŠVEDSKA, ČEŠKA)

Mnogi favoriti su oslabljeni, ali najviše je, čini se, desetkovana Rusija. Osim iskusne Ane Sen i supertalentovane Elene Mihajljičenko, u poslednjem trenutku zbog povrede otkazala je i sjajna Ana Vjahirjeva. Levoruka bombarderka je jedna od najboljih rukometašica na svetu, udarna igla selekcije koju s klupe predvodi trofejni španski stručnjak Ambroš Martin. Vjahirjeva, desni bek Rusije, bila je MVP proteklog Evropskog prvenstva 2018. godine, kada su Ruskinje stigla do srebra. Poklekle su u finalu od domaćina Francuske.

Vjahirjevu je zamenila igračica podgoričke Budućnosti Valerija Maslova. Ipak, tu je fantastična Darija Dmitrijeva, najbolji strelac ove selekcije i zlatna sa Olimpijskih igara iz Rija 2016. godine.

|

Kompletna ponuda na www.mozzartbet.com

Španija je podmladila reprezentaciju prethodnih godina. Prošle godine je umalo stigla do krune šampionki sveta, ali je u dramatičnoj završnici u Kumamotu poražena od Holandije. Selektor Karlos Viver može da računa na nekoliko odličnih igračica koje brane boje inostranih klubova. Po broju golova ističe se Karmen Martin iz ĆSM Bukurešta, a tu je Marta Lopez iz Ramnice, Kamren Kampos iz Dižona, Nerea Penja iz danskog Esbjerga, zatim Alisija Fernandez, Mercedes Kasteljanos… Selekcija koja bi opet mogla do borbe za medalju.

|

Kompletna ponuda na www.mozzartbet.com

Švedska bi mogla da pomrsi račune favorizovanim reprezentacijama Rusije i Španije. Prva zvezda Skandinavki je Izabele Gulden, srednji bek francuskog Bresta iz Bretanje. Tu je i pivot ruskog Rostova Ana Lagergist i krilo Natali Hagman iz Nanta. Šveđanke su osvojile bronzu na EP 2014. godine. Posle toga nisu bile na podijumu, ali su uvek u vrhu i mogu da iznenade. Češka je u ovoj grupi autsajder i teško će do nekog boda.

GRUPA C (HOLANDIJA, SRBIJA, MAĐARSKA, HRVATSKA)

Holandija je fenomen kada je ženski rukomet u pitanju. Zemlja bez profesionalne lige, bez ijednog relevantnog kluba, dominira poslednjih godina. Do prošle godine su bile večite druge, nikako nisu uspevale da se popnu na tron, ali su pre nešto manje od godinu dana na Svetskom prvenstvu u Japanu stigle do zlata. Do najsjanije medalje stigle su bez tada najbolje igračice Kornelije Niki Grot koja je završila reprezentativnu karijeru. Blistala je na tom takmičenju srednji bek danskog Esbjerga Estevana Polman. Ona će zbog povrede kolena propustiti takmičenje i to će biit veliki hendikep za svetske šampionke. Ako ste se pitali šta je radio nekadašnji holandski fudbaler Rafael van der Vart prošle godine u Japanu, odgovor je da je nekadašnji as Ajaksa i Reala Madrida izabranik srca Polmanove. Njih dvoje imaju sina od tri godine. Glavna snaga Holanđanki biće Lois Abing, najbolji strelac prošlog SP u Japanu. Postigla je 71 gol prošlog decembra u Kumamotu.

Osim nekadašnje igračice ruskog Rostova, a sada uzdanice danskog Odenzea, tu su i Laura van der Hejden, Danik Šnelder, Debi Bont, Anđela Malestajn i golman Tes Vester. Ekipa za titulu ili makar medalju. Prošle godine su Lale razbile Srbiju u grupnoj fazi SP. Bilo je čak 36:23. Prilika za revanš izabranicama selektora Ljubomira Obradovića pruža se u petak.

|

Kompletna ponuda na www.mozzartbet.com

Za razliku od rukometaša Srbije koji su svetlosnim godinama daleko od vrha, rukometašice su sve bolje. Kontinuirani rad iskusnog stručnjaka Obradovića daje rezultate. Iz šampionata u šampionat Srpkinje su bliže vrhu. Malo fali za borbu za medalju, a na proleće i san dug 32 godine mogao bi da bude ostvaren, a to je da plasman na Olimpijske igre u Tokiju. Prošle godine Srbija je blistala na SP. Na kraju je bila odlična šesta. O reprezentaciji Srbije, šansama, nosiocima igre, opširnije čitajte na Mozzart Sportu u petak ujutru.

U odnosu na SP u Kumamotu naša selekcija će biti jača za Andreu Lekić, najbolju rukometašicu sveta iz 2013. godine. Ona svakako spada u jednu od najvećih zvezda predstojećeg turnira. Andrea uvek može da izvuče keca iz rukava i proda neki trik protivniku, tako da se od nje očekuje mnogo i na ovom Evropskom prvenstvu. Prošle godine je imala povredu bubne opne, morala je na operaciju. U odnosu na Japan, Srbija je jača i za kapitena Katarina Krpež Šlezak. Ona je napravila pauzu od godinu dana zbog najlepšeg povoda. Postala je majka Timee koja sada ima 10 meseci. Nije dugo igrala, ali njeno iskustvo dobro će doći našoj selekciji. Prošle godine ju je odlično menjala na poziciji desnog krila Željka Nikolić. Zbog povrede u timu neće biti pivota Dragane Cvijić koju čeka nova operacija. Jelena Lavko je bila pozitivna na koronu prošle nedelje, a selektoru je otkazala i Tamara Radojević zbog materinstva. Mnogo toga će da zavisi i od raspoloženja golmana Katarine Tomašević.

|

Kompletna ponuda na www.mozzartbet.com

Mađarice su slabije nego prethodnih godina. Legendarna Anita Gerbic više nije u selekciji. Reprezentacije naših severnih komšija je sastavljena od igračica pre svega Ferencvaroša i Šiofoka. U šampionu Evrope Đeru igraju uglavnom strane rukometašice, a jedina u selekciji je Faluvegi Dorotija. Reprezentacije je podmlađena, a od iskusnijih tu je Zuzana Tomori.

Hrvatska je autsajder grupe. Igraće u podmlađenom sastavu u Danskoj. Generacija koju je predvodila Adrea Penezić je već u penziji ili pri kraju karijere. Ovo je potpuno novi tim. Problem za Hrvatice je što selektor Nenad Šoštarić nije mogao da računa na rukometašice šampiona Podravke koje su u karantinu zbog virusa korona. U Danskoj neće biti ni odličnog golmana Ivane Kapitanović, kao i Ivane Dežić. Tako oslabljene, Hrvatice će teško pomrsiti račune Holandiji, Srbiji i Mađarskoj.

GRUPA D (NORVEŠKA, RUMUNIJA, NEMAČKA, POLJSKA)

Ne tako davno Norvežanke su bile evropske, svetske i olimpijske šampionke, ali je usledila kriza Skandinavki. Nikako da povrate tron. Ove godine su prvi favorit za zlato. U reprezentaciju se vratila sjajni bek Đera Veronika Kristijansen. Opet je u stroju i levoruka Nora Mork. Ona je bila jedna od najbojih rukometašica sveta, nosila je dres Đera, prešla u ĆSM Bukurešt, ali skoro dve godine nije igrala zbog teške povrede kolena, da bi ove sezone stigla u najbolji norveški klub Vajpers Kristijanstad. Tu je i fantastična Stine Bredal Ofteal, kao i neuništiva legendarna Hajdi Loke.

|

Kompletna ponuda na www.mozzartbet.com

Norvežanke su poslednju promenu imale pre samo tri dana kada je 40-godišnja Katrin Lunde zamenila Silje Solberg. Ipak, još uvek nije sve izgubljeno za sjajnog golmana Đera. Solbergova se još uvek nije oporavila od kovida, pa nema pravo da uđe u Dansku, ali će ponovo biti testirana i ukoliko bude negativna moći će da se pridruži reprezentaciji.

Katrin Lunde je verovatno najbolji golman u istoriji sporta. Sada brani boje Vajpers Kristijanstada. Inače, ona je srpska snajka. Izabranik njenog srca je Nikola Trajković, nekadašnji fudbaler Crvene zvezde, sada trener u Norveškoj. Ona je prošlog meseca objavila da odustaje od EP zbog trudnoće, ali je, nažalost, izgubila bebu.

Posle pozitivnog nalaza Solbergove, Lunde se opet stavila na raspolaganju selektoru Toriru Hergeirsonu.

"Žao nam je što smo izgubili nerođeno dete i zaista smo se radovali što ćemo postati veća porodica. Nažalost, ovaj put nije uspelo. Dobro sam trenirala od kada se ovo dogodilo i stavila sam se na raspolaganje timu”, rekla je Katrin Lunde u saopštenju za medije.

Lunde i Trajković imaju petogodišnju ćerku Atinu.

Po imenima, ubedljivo najjača selekcija na šampionatu, ali Holandija, Španija, Francuska, Danska, pa i oslabljena Rusija mogu da se suprostave Skandinavkama.

|

Kompletna ponuda na www.mozzartbet.com

Rumunija je Kristina Neagu. Jedna od najbolih rukometašica svih vremena poslednjih godina je imala dosta problema sa povredama. Pre dve godine na EP pred polufinalni meč protiv Rusije pokidala je prednji ukršteni ligament kolena i pauzirala više od godinu dana. Ona je četiri puta bila igrač godine. Sada je spremna. Dan pred put u Dansku na Evropsko prvenstvo, reprezentacija Rumunije našla se u velikom problemu. Startni pivot nacionalnog tima Krina Pintea bila je pozitivna na korona virus i neće igrati na predstojećem takmičenju. Pored Pintee, pozitivna su i dva fizioterapeuta reprezentacije, koji su prethodnih dana bili u kontaktu sa ostalim rukometašicama.

Nemačka bi sa Rumunijom trebalo da se bori za drugo mesto u grupi, dok je Poljska selekcija skromnog kvaliteta.

SRPSKI PAR DELI PRAVDU U DANSKOJ

Priznanje za srpski rukomet predstavlja i činjenica da će se među 10 sudijskih parova naći i jedan par iz naše zemlje. U pitanju su Vanja Antić i Jelena Jakovljević, koje će deliti pravdu na ovom turniru.

Evropsko prvenstvo otvaraju Rumunija i Nemačka u Koldingu od 18 časova, dok 15 minuta kasnije u Herningu počinje meč između Rusije i Španije. U Grupi B se sastaju još Švedska i Češka, a u Grupi D Norveška i Poljska.

EP ZA RUKOMETAŠICE – 1. KOLO

Četvrtak

GRUPA B (HERNING)

18.15: (1,50) Rusija (8,50) Španija (3,15)

20.30: (1,07) Švedska (16,0) Češka (11,0)

GRUPA D (KOLDING)

18.00: (3,40) Rumunija (8,50) Nemačka (1,45)

20.30: (1,75) Norveška (-10,5) Poljska (1,95)

Petak

GRUPA A (HERNING)

18.15: (1,10) Francuska (14,0) Crna Gora (9,00)

20.30: (1,20) Danska (11,0) Slovenija (5,60)

GRUPA C (KOLDING)

18.15: (1,07) Mađarska (16,0) Hrvatska (11,0)

20.30: (1,35) Holandija (8,50) Srbija (4,00)

***kvote su podložne promenama

PRIPREMILI: Nenad Jovanović i Željko Mutavdžić

Tagovi:

Tagovi:

Nastavak na MozzartSport.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MozzartSport.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MozzartSport.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.